Weinig verandering in de danssector

Wat de Raad voor Cultuur betreft is de afgelopen vier jaar het danslandschap in evenwicht gebracht. Majeure verschuivingen vinden de komende vier jaar niet plaats. Aanvragen van nieuwkomers werden niet gehonoreerd en er wordt 2,7 procent op het rijksbudget bezuinigd. Voor de dans blijft een bedrag over van 24.954.112 euro.

De raad adviseert opheffing van drie gezelschappen: het Tilburgse Raz van Hans Tuerlings, Rogie & Company van Piet Rogie en de Stichting van de Toekomst van Truus Bronkhorst. Het subsidieniveau voor de werkplaatsen en productiehuizen blijft nagenoeg ongewijzigd. Voor het Haagse Cadance Festival lijkt het einde nabij met een negatief advies, Springdance en de Nederlandse Dansdagen worden gekort terwijl het Holland Dance Festival de subsidie verdubbeld ziet. Negatieve adviezen zijn er verder voor het Huis van de Dans in Amsterdam en het Danshuis Limburg van Marc Jonker.

De Raad voor Cultuur uit twijfels over Introdans uit Arnhem (,,artistieke koerswijziging noodzakelijk'' en ,,gemakzuchtige programmering'') en adviseert de subsidie met 80.000 euro te verkagen. Verder constateert de raad gebrek aan artistieke visie bij het Scapino Ballet. Hij heeft gemengde gevoelens over de zware staf en de toekomstplannen van het NDT (2 procent gekort).

Goed nieuws is er voor de Meekers Uitgesproken Dans van Arthur Rosenfeld en Emio Greco en Pieter C. Scholten: hun subsidies gaan flink omhoog.