Voor Cohen

Zeer benieuwd wat burgemeester Cohen tegen Ajax zal zeggen als het komt vragen of de huldiging op het Leidseplein over enkele weken wél mag doorgaan. Voor het geval de burgemeester het niet weet, fluister ik hem deze monoloog in.

,,Gaat u zitten, heren. U ziet nog wat bleekjes. Komt dat nou van die kloppartij tegen Feyenoord 2, of van die ongelofelijk slechte thuiswedstrijden die Ajax dit seizoen heeft gespeeld? U zou toch eens moeten nagaan of er wat hapert aan de chemie zo noemen jullie dat toch? tussen trainer Koeman en zijn spelers. ,,Voetbal hoort een feest te zijn'', hoorde ik Koeman gisteren vóór de wedstrijd tegen RBC zeggen, maar waarom is dat zo zelden het geval in de Arena? Die supporters gaan zich vervelen, en verveling is, zoals u weet, de wortel van alle kwaad.

,,Nu hoort u mij niet zeggen dat het allemaal uw fout en schuld is. Wat betreft die uit de hand gelopen wedstrijd op De Toekomst heeft ook de politie een inschattingsfout gemaakt. Ik zal dat mijn mannen nog eens goed inpeperen. Dat neemt niet weg dat ik nogal somber begin te worden over de voetballerij in het algemeen. Ik erger me niet alleen aan het gedrag van de supporters, maar ook aan het beleid van de clubs.

,,Jullie betalen krankzinnige salarissen aan jonge spelers, maar wat staat er eigenlijk tegenover? Presteren ze navenant? In Nederland in ieder geval niet. PSV doet zijn vedetten maar weg omdat het toch nooit meer iets wordt. U betaalt miljoenen aan jongens als Ibrahimovic en Van der Vaart die vaak niet vooruit te branden zijn.

,,Sinds Van der Vaart een leuke, sexy vriendin heeft, heeft hij op het veld alle potentie verloren. Dat zie ik met die Beckham ook nog eens gebeuren, denkt u niet? Eén van zijn vriendinnen heeft gezegd dat zijn seks `fantastic' is, maar intussen vallen de resultaten van zijn club Real Madrid bar tegen. Jullie zouden in de voetballerij meer naar het verband tussen dergelijke zaken moeten kijken. Durven jullie die jongens te korten op hun salarissen als ze er niets van bakken? Dat heb ik nog nooit gehoord.

,,Maar als er tekorten zijn, kunnen wij van de gemeente het aanvullen. Nu vindt u dat wij moeten betalen voor úw veiligheid, maar waarom zouden we? Alles wat in uw huis gebeurt, is uw verantwoordelijkheid.

,,Nu die huldiging. Eerlijk gezegd heb ik er geen zin meer in. Nu niet en nooit meer. Ik heb al spijt dat ik het dit jaar beloofd heb en er 100.000 euro voor beschikbaar heb gesteld. We hebben nauwelijks geld om onze stad op te knappen, maar we betalen wel 100.000 euro om haar straks te laten vernielen door een stel hooligans. Want u weet hoe het gaat bij die huldigingen op het Leidseplein: het loopt altijd op rotzooi uit.

,,Ik heb een beter idee. U houdt die huldigingen voortaan gewoon in uw eigen stadion, na afloop van de wedstrijd. Geen chaos meer in de binnenstad. Laat Ajax nu eens een moedig voorbeeld geven. Misschien nemen de andere clubs het wel over.

,,Ik zie dat u nog bleker bent geworden. Dat spijt me. Ik kan u geen huldiging aanbieden, zelfs geen fantastische seks, maar een kopje koffie kan er nog wel af.''