VN-agenten in Kosovo slaags

In een VN-gevangenis in Mitrovica in het noorden van Kosovo zijn zaterdag een Jordaanse en twee Amerikaanse VN-agenten gedood bij een onderlinge schietpartij, die waarschijnlijk voortkwam uit een ruzie over het Amerikaanse beleid in Irak. Vier Jordaanse VN'ers zijn opgepakt, maar onduidelijk is of ze verdachten dan wel getuigen zijn.

De Amerikanen die betrokken waren bij het incident – het eerste van deze aard sinds de Verenigde Naties in 1999 naar Kosovo kwamen – waren pas tien dagen in Kosovo; de Jordaanse agenten waren er pas een week. Allen werden opgeleid tot bewakers van de gevangenis van Mitrovica.

Toen zaterdag 21 Amerikaanse, een Oostenrijkse en twee Turkse VN-agenten na een training de gevangenis verlieten, werd het vuur op hen geopend door een Jordaanse VN-agent die zich op dat moment in het gezelschap van vier landgenoten bevond. Daarop ontwikkelde zich een vuurgevecht tussen de Jordaanse en de Amerikaanse agenten. Twee Amerikanen – vrouwelijke agenten – en de Jordaanse schutter werden gedood en elf anderen werden gewond, tien Amerikanen en de Oostenrijker. Van één Amerikaan is de toestand nog zorgwekkend; hij heeft in Macedonië een hersenoperatie ondergaan.

Wat precies de achtergrond is van de schietpartij is nog steeds niet duidelijk; de immuniteit van de Jordaanse agenten moet worden opgeheven voordat ze kunnen worden verhoord. Zo is nog niet duidelijk – zoals wordt vermoed – of zich onmiddellijk vóór de schietpartij een ruzie tussen de Amerikanen en de Jordaniërs over de Amerikaanse bezetting van Irak heeft afgespeeld. Wel is duidelijk dat de Amerikanen en de Jordaniërs al direct na hun aankomst in Kosovo ruzie met elkaar kregen over het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten.

De VN-politiemacht in Kosovo telt 3500 agenten uit rond dertig verschillende landen, onder wie 450 Amerikanen.