Vier procent huisartsen heeft seks met patiënt

Bijna 4 procent van de huisartsen heeft ooit seksueel contact gehad met een patiënt. Dat leidde in driekwart van de gevallen tot geslachtsgemeenschap. Mannelijke artsen voelen zich twee keer zo vaak als hun vrouwelijke collega's aangetrokken tot een patiënt.

Dit blijkt uit representatief onderzoek dat huisarts-seksuoloog Leusink en methodoloog Mokkink deden onder 1.250 huisartsen. De uitkomsten van het onderzoek, die zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde, komen globaal overeen met soortgelijke onderzoeken in het buitenland. Begin jaren negentig leverde een onderzoek onder gynaecologen en kno-artsen eenzelfde percentage op.

Minister Hoogervorst (Volkgezondheid) reageert `geschrokken' op het onderzoek. Hij vermoedt dat meer huisartsen seksueel contact hebben met hun patiënten dan uit dit onderzoek is gebleken. Hoogervorst wil dat de beroepsgroep in haar beleid meer aandacht aan het vookomen ervan gaat besteden. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de landelijke, overkoepelende artsenbond KNMG vinden dat seksueel contact in de arts-patiëntrelatie onder geen beding is te tolereren.

Vooral oudere (50-plus) mannelijke huisartsen hebben in het onderzoek met `ja' geantwoord op de vraag of ze zelf seksueel contact hebbben gehad met een patiënt in de arts-patiëntrelatie. Maar de onderzoekers zijn niet nagegaan wanneer dat contact plaatsvond zodat het mogelijk is dat ze dit al op jongere leeftijd hadden.