Verrassende zeges Zwolle en Volendam

De spanning in de eredivisie neemt met de week toe. Zeges van de hekkensluiters FC Zwolle en Volendam hebben Vitesse verder in het nauw gebracht. ADO won ook.

Volendam versloeg NAC voor eigen publiek met 4-2, nadat het met 2-0 had achtergestaan. Een overwinning die voor grote opluchting zorgde, omdat de Noord-Hollandse ploeg met een uitwedstrijd tegen Feyenoord en een thuiswedstrijd tegen PSV bepaald geen gunstig programma heeft.

,,Als we vandaag hadden verloren, zou dat vrijwel zeker het afscheid van de eredivisie hebben betekend'', was de constatering van trainer Johan Steur. Met nog vier duels te gaan staat Volendam laatste, maar in punten gelijk met Vitesse, dat als enige van de vier `staartploegen' afgelopen weekeinde niet won. De Arnhemmers hadden vrijdagavond in Tilburg al met 1-1 gelijk gespeeld bij Willem II.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Volendam ruim zou winnen. Door twee fouten van doelman Verhoeven kwam NAC binnen twaalf minuten op een 2-0 voorsprong. De treffers kwamen van Boukhari en Boussaboun.

Op vechtlust kwam Volendam terug. Nog voor rust werd de stand ge√ęgaliseerd door doelpunten van Buijs en Bridji. In de tweede helft legde Volendam meer strijdlust aan de dag dan NAC en werd daarvoor beloond met de overwinning. Dankzij treffers van Steur en weer Bridji werd het uiteindelijk 4-2.

FC Zwolle is aan een opvallende opmars bezig. In een serie van vijf ongeslagen wedstrijden, won het afgelopen weekeinde voor de derde keer op rij. Voor tegenstander Heerenveen betekende het 1-0 verlies in Zwolle de eerste nederlaag in een serie van twaalf wedstrijden.

Dankzij de sterke eindsprint is de voormalige hekkensluiter op de ranglijst na Volendam nu ook Vitesse voorbij. De volgende prooi is ADO Den Haag, dat op de `veilige' vijftiende plaats staat. Het verschil tussen beide clubs is vier punten met nog vier wedstrijden te spelen.

Bijna alles bij SC Heerenveen moest in de eerste helft van aanvoerder Sibon komen. De lange aanvalsleider, die vorige week tegen FC Utrecht een hattrick op zijn naam bracht, verdeelde het spel, kopte de ballen door en schoot op het doel. Veel scherpte toonde hij echter niet. De inzet en teamgeest die FC Zwolle daar tegenover stelde waren aandoenlijk.

In de extra tijd van de eerste helft kregen de Zwollenaren de beloning voor hun instelling. Spits Zuurman schoot raak vanaf een twintigtal meters, 1-0. In de tweede helft verbeterde Heerenveen zich zonder dat het tot resultaat leidde. ,,Op basis van de tweede helft hadden we tenminste een punt verdiend'', mokte trainer Foppe de Haan. ,,Niettemin gun ik FC Zwolle de zege van harte. Ze hebben er hard genoeg voor geknokt.''

,,Laten we onszelf nu niets gaan verbeelden'', sprak de Zwolse coach Spijkerman nuchter. ,,Deze drie punten zijn meer dan welkom, maar we zijn nog nergens zeker van. We moeten feitelijk alleen maar naar de zeventiende plaats kijken. Het ontlopen van de rechtstreekse degradatie blijft het belangrijkste doel.''

ADO Den Haag won zaterdagavond in het Zuiderpark met 1-0 van FC Twente. Stroeve besliste het duel al voor rust in Haags voordeel. Trainer Vandereycken van Twente die al Belgisch international bekend stond om zijn fysieke spel, beklaagde zich later over de hardheid van ADO. ,,De scheidsrechter bepaalt de grens van het toelaatbare, maar volgens mij had hij een paar tweede gele kaarten kunnen uitdelen. Daarmee wil ik niet de nederlaag afschuiven op scheidsrechter Schenkel, want wij hebben verzuimd te scoren.''

Bovenin de ranglijst won PSV zaterdagavond met 3-0 van NEC. Kezman scoorde twee keer en bracht zijn totaal op 24 competitietreffers. Van Bommel was ook trefzeker voor PSV. Trainer Hiddink bevestigde na afloop dat de Eindhovense club drie miljoen euro over heeft voor Feyenoorder Van Persie.