Spanje haalt soldaten zo snel mogelijk uit Irak

Spanje trekt zijn troepen zo snel mogelijk terug uit Irak. De nieuwe socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero, die zaterdag de ambtseed aflegde, maakte dit gistermiddag bekend. Volgens Zapatero is het niet te verwachten dat de Verenigde Naties voor eind juni de leiding in Irak zullen overnemen. Eerder had Zapatero dat als voorwaarde gesteld voor verleginging van de Spaanse aanwezigheid in Irak.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie heeft het Spaanse bsluit vandaag verwelkomd. Door het besluit zullen de troepen die klaar stonden voor vertrek niet afreizen. De circa 1.300 militairen die nog in Irak zijn, hebben twee tot vier weken nodig om naar huis terug te keren.

De radicale shi'itische geestelijke Al Sadr heeft zijn aanhang opgeroepen de Spaanse militairen in Irak nu niet meer aan te vallen.

Ondanks een aankondiging vorige week kwam het Spaanse besluit vrij onverwacht. In zijn verklaring gisteren verwees Zapatero naar zijn verkiezingsbelofte over terugtrekking van de troepen. Daarbij onderstreepte hij dat deze maatregel kan rekenen op steun van een meerderheid van de Spanjaarden.

Vrijwel alle politieke partijen toonden zich ingenomen met het snelle besluit. Alleen de conservatieve partij uitte felle kritiek. Volgens oppositieleider Mariano Rajoy wekt Spanje een weinig betrouwbare indruk bij zijn bondgenoten en toont het besluit een gebrek aan solidariteit met de Iraakse bevolking en maakt het Spanje ,,kwetsbaarder voor terreur''. Ook had het besluit volgens Rajoy na overleg in het parlement genomen moeten worden. Naar voorzien zal het in de loop van deze week in het parlement worden behandeld.

De Amerikaanse regering werd kort voor de bekendmaking door de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, op de hoogte gesteld. Zijn Amerikaanse collega Powell toonde zich verrast, maar respecteerde het besluit, aldus Moratinos, die deze week naar Washington reist.

Het Witte Huis verklaarde dat de beslissing geen effect heeft op rest van de coalitie. Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei gisteren echter te verwachten dat andere landen hun positie in Irak zullen heroverwegen. De Poolse minister van Defensie zei te vrezen dat het vertrek van de Spaanse troepen een probleem vormt bij de handhaving van de veiligheid en orde in de centraal-zuidelijke sector in Irak. Polen beheert dit gebied samen met Spanje.

Irak pagina 5