Maradona met hartklachten op intensive care

Diego Armando Maradona is in kritieke toestand opgenomen op de intensive care van een Argentijns ziekenhuis. De 43-jarige voormalige stervoetballer zou volgens de behandelende artsen een hartaanval hebben gehad. Zij lieten weten pas over een dag of twee iets te kunnen zeggen over zijn vooruitzicht op herstel. Een extreem hoge bloeddruk zouden de attack hebben veroorzaakt. ,,Hij krijgt medicijnen om het hart sterker te maken. Wel moet hij kunstmatig ademhalen. Vooralsnog is zijn situatie stabiel'', luidde een verklaring.

Maradona's vader, zijn ex-vrouw en hun twee kinderen zouden in het ziekenhuis aanwezig zijn. Tientallen fans houden een wake voor de kliniek en bidden voor hun idool. Volgens het Argentijnse televisiestation TN zou Maradona een overdosis drugs hebben gehad. Artsen hebben dit bericht ontkend.

Maradona was gisteren met zijn dochter Giannina als toeschouwer aanwezig bij de wedstrijd tussen zijn oude club Boca Juniors en Nueva Chicago. De voormalige spelverdeler was pas sinds een paar weken weer in Argentinië na een lange periode van revalidatie op Cuba. Nadat hij het stadion La Bombonera had verlaten, zou hij zich niet goed hebben gevoeld. Zijn persoonlijk arts Alfredo Cahe adviseerde hem naar het ziekenhuis te gaan. Maradona ging daarop met een ambulance naar een privé-kliniek.

Op 20 oktober 1976 maakte Maradona op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het shirt van Argentinos Juniors tegen Talleres de Córdoba. Het begin van een glansrijke carrière die in 1997 na 21 jaar eindigde bij Boca Juniors. El pibe d'oro (het gouden mannetje) kwam verder uit voor het Argentijnse Newell's Old Boys, de Spaanse clubs Barcelona en Sevilla en het Italiaanse Napoli. In het nationale shirt van Argentinië dat hij 138 keer droeg, veroverde Maradona in 1986 de wereldtitel door een overwinning in de WK-finale op West-Duitsland.

De afgelopen jaren kwam Maradona vooral in het nieuws door problemen in zijn privé-leven. Zo bleek hij buiten zijn twee dochters met Claudia Villafañe nog twee kinderen op de wereld te hebben gezet. In Napoli werkt zijn zoon Diego Armando Maradona jr. inmiddels aan een loopbaan als profvoetballer en in Argentinië loopt nog een meisje rond van wie de moeder claimt dat Maradona de vader is.

Maradona raakte aan het einde van zijn carrière hoe langer hoe meer aan de drugs verslaafd. Twee keer werd hij als voetballer positief bevonden bij dopingcontroles. In januari 2000 werd hij met ernstige hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Uruguay. Het einde van de ster leek nabij. Uiteindelijk besloot hij te vertrekken naar het Cuba van zijn vriend Fidel Castro om in alle rust te werken aan zijn herstel. Als eerbetoon liet Maradona een tatoeage van Castro op zijn been zetten.

Maradona bleef op Cuba steeds hardop dromen van een rentree op het voetbalveld. In mei 2000 deed hij 42 minuten mee aan de afscheidswedstrijd van de Duitser Lothar Matthäus in München. Maar de zwaar aangekomen Maradona was niet meer dan een karikatuur van zichzelf.

Voor de ogen van het Argentijnse volk ging de voetballer Maradona op 10 november 2001 een beetje dood. Het was de dag dat `Pluisje' in het bomvolle stadion La Bombonera zijn afscheidswedstrijd speelde en besefte dat zijn leven als voetbalgod definitief voorbij is. De laatste jaren is het leven van Maradona sowieso voornamelijk een grote herinnering omdat zijn lijf niet meer kan wat zijn geest wil. Niemand hoeft hem te vertellen dat hij de beste voetballer van de wereld was. Dat weet Maradona zelf namelijk als geen ander. Het afscheidsfeest dat hij vorig jaar kreeg is volgens Maradona zelf nu al het afscheid van de eeuw. Hij is er namelijk van overtuigd dat niemand hem ooit nog zal overtreffen.

Kortgeleden gaf Maradona nog een interview aan Argentijnse media. Hij sprak daar over zijn problemen en zijn plannen. `Op het veld heb ik nooit problemen gehad en heb ik werkelijk alles gewonnen. Maar buiten het veld was alles anders. Ik had zoveel druk op me; veel mensen die me van alles vroegen, mensen die ik niet wilde teleurstellen. Het was moeilijk voor mij om me te redden tussen zoveel media.'

De voormalige voetbalheld besefte dat hij zijn gezondheid had verpest met de drugs: `Je gebruikt dingen om je beter te voelen, en voor even lukt dat. Maar daarna voel je je slechter dan eerst. Ik wil mijn boodschap delen met kinderen om voor de sport te kiezen en niet voor drugs. Voetbal heeft me alles gegeven. Nu wil ik iets terug doen om anderen te helpen. Hopelijk zal de antidrugscampagne die ik dit jaar ga starten, daar aan bijdragen.'