`Leerling' Trump mag toren bouwen

Vastgoedondernemer Donald Trump heeft een nieuwe werknemer. Na vijftien weken prime time heeft hij een winnaar gekozen uit het Amerikaanse reality tv-programma The Apprentice (De leerling), waarin acht mannen en acht vrouwen streden om een baan bij Trump. De 32-jarige Bill Rancic versloeg de laatste andere kandidaat, ook een man, de 29-jarige Kwame Jackson. De winnaar, een inwoner van Chicago die een internetbedrijf heeft met een miljoenenomzet in het verkopen van sigaretten, mocht kiezen welke baan hij wilde: directeur van het nog te bouwen Trump International Hotel and Tower in Chicago of dezelfde functie bij de Trump National Golf Club in Los Angeles. Rancic, op de site van het programma omschreven als ,,een verslaafde aan avontuur'', koos voor de baan in zijn eigen stad.

De show heeft Trump weer op de kaart gezet als beroemdheid. De uitspraak ,,You're fired'' die iedere vertrekkende kandidaat aan het einde van een aflevering van hem te horen kreeg, is volgens The New York Times al een flauwe grap bij de koffieautomaat.

Critici vragen zich af of het programma niet voor een groot deel doorgestoken kaart was. De Chicago Tribune somde een lijst met zeven voorbeelden van bedrog op. De krant stelde onder meer de vraag waarom een al zo rijke ondernemer voor een baan van 250.000 dollar zou kiezen – ,,ongetwijfeld een demotie'' – terwijl hij geen kwalificaties heeft voor het bouwen van een toren.

De verliezer heeft ook een sponsor gevonden. Mark Cuban, internetmiljardair en eigenaar van basketbalteam Dallas Mavericks, vroeg Jackson volgens de Tribune op de avond van zijn verlies om te komen praten over een baan.