Kampioensfeest nog later door gelijkspel tegen RBC

Ajax moet de champagne voor het kampioensfeest mogelijk nog twee weken of langer in de koelkast houden. Bij een overwinning tegen RBC kon het team van Ronald Koeman aanstaande zondag al de 29ste landstitel bemachtigen. Na het beschamende gelijkspel (1-1) is Ajax afhankelijk van het resultaat dat PSV zaterdag boekt bij hetzelfde RBC. Als de Eindhovense ploeg in Roosendaal wint, kan Ajax een dag later geen kampioen worden. Bij elk ander resultaat van PSV wel.

Uitgerekend na de onverkwikkelijke gebeurtenissen van afgelopen donderdag leed Ajax tegen RBC dit seizoen het eerste puntenverlies in de Arena. RBC verdiende zelfs te winnen gezien de enorme kansen die het team van trainer Robert Maaskant om zeep hielp. Het was dan ook allerminst vreemd dat niet een speler van Ajax maar keeper Bogdan Lobont werd uitgeroepen tot Man of the match. Pius Ikedia, Juan Niño (op de paal) en Sammy Youssouf waren dicht bij het winnende doelpunt.

Het was onvoorstelbaar hoeveel spelers van RBC vrij stonden voor het doel van Ajax. Koeman sprak niet van twee verliespunten, maar van een gewonnen punt. Collega Maaskant vond terecht dat zijn team zichzelf tekort had gedaan.

Het was opvallend dat Koeman zijn jonge spelverdeler Wesley Sneijder en spits Zlatan Ibrahimovic pas in de tweede helft in het veld bracht. Koeman zag vooral zijn inschatting over de vorm van de laatste bevestigd in een matige invalbeurt. ,,Als ik een spits laat spelen moet hij te allen tijde honderd procent zijn'', aldus Koeman. ,,Dat idee heb ik momenteel bij Ibrahimovic niet. Ik voer met hem een constante strijd. Deze week ga ik wel weer met hem rond de tafel te zitten om te vertellen wat ik van zijn spel denk.''

Koeman had Sneijder om tactische redenen buiten het elftal gelaten. Hij gaf de voorkeur aan Steven Pienaar en Daniël de Ridder om meer druk te zetten op het hart van de defensie van RBC. In de tweede helft speelde Ajax in een bepaalde fase met vijf aanvallend ingestelde spelers. Toch hield de verdediging van RBC onder leiding van aanvoerder Danny Hesp stand. De ploeg speelde zeer compact met meestal één spits voor twee zwaar bezette linies. Ajax kon alleen scoren door een afstandsschot van Tomas Galásek dat werd doorgekopt door Rafael van der Vaart. RBC was al na drie minuten op voorsprong gekomen dankzij een doelpunt van Eric Hellemons.

In de slotfase wilde Maaskant met het inbrengen van Ode Thompson tijd winnen. Hoewel hij het zelf later ontkende, weigerde de Nigeriaan volgens Maaskant echter voor deze korte periode nog het veld te betreden. Maaskant: ,,Het was misschien voor hem niet leuk, maar je moet toch denken aan het teambelang en dan je botte hersens gebruiken. Thompson hoeft niet meer terug te komen. Einde verhaal.''

Ajax

1

RBC

1

Ajax-RBC Roosendaal 1-1 (1-1). 3. Hellemons 0-1, 30. Van der Vaart 1-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 47.000. Gele kaart: Molenaar (RBC Roosendaal).

    • Erik Oudshoorn