Israël zegt te blijven jagen op Hamas

Na de liquidatie van Hamasleider Abdel Aziz Rantisi heeft Israël gisteren aangekondigd te blijven jagen op leiders van de moslimextremistische Palestijnse organisatie.

Premier Sharon verklaarde bij het Holocaust-monument Yad Vashem ,,dat de moordenaars van vandaag en morgen altijd zullen worden bestraft'' en wie een vinger naar Israël uitsteekt zal worden ,,vergruisd''.

Volgens het Israëlische dagblad Ha'aretz staat ook de overkoepelende politieke leiding van Hamas in de Syrische hoofdstad Damascus, onder wie Khaled Meshaal op wie al eerder een aanslag is gepleegd, op de lijst van doelwitten. Alle bekende of minder bekende leiders van Hamas die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij het organiseren van Palestijnse aanslagen tegen Israëlische burgers en soldaten, zijn al geruime tijd officieel mikpunt van het leger. Daarnaast is uitschakeling van Hamas een onderdeel van het plan de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen in 2005.

Hoe harder Sharon optreedt tegen Hamas, hoe groter de steun voor dat in Israël omstreden voornemen lijkt te worden. Na de uitschakeling van Rantisi en het bezoek van Sharon aan het Witte Huis heeft minister van Financiën Netanyahu gisteren ingestemd met de ontmanteling van 21 nederzettingen en evacuatie van 8.000 kolonisten. De premier kan rekenen op een meerderheid in zijn regering en de steun van Netanyahu zal een belangrijke rol spelen in het referendum op 2 mei onder de leden van de Likudpartij.

Netanyahu zei zondag dat ,,de facto steun van Amerika'' voor de annexatie van de grote, verstedelijkte nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, de goedgekeurde aanleg van de veiligheidsbarrière en de harde aanpak van Hamas hem hebben overgehaald het plan van Sharon te steunen. Hij werd meteen door de kolonistenbeweging uitgemaakt voor ,,verrader''.

Palestijnse leiders, onder wie president Arafat en premier Qurie, legden de verantwoordelijkheid voor de liquidatie ook bij de Verenigde Staten. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Nabil Sha'ath zei dat Bush de liquidatie misschien niet rechtstreeks heeft goedgekeurd, maar wel een klimaat (,,het licht is in het Witte Huis op groen gezet'') heeft geschapen voor de Israëlische actie.

Volgens de Israëlische regering was Rantisi ,,een terrorist, een moordenaar, verantwoordelijk voor de dood van tientallen onschuldige burgers'' en door zijn inspanningen om Hezbollah in Libanon en Iran bij het Palestijnse verzet te betrekken ,,een tikkende tijdbom''. Maar de Europese Unie, Rusland en de Arabische Liga keurden de liquidatie af als ,,onwettig'', ,,onproductief'' en ,,in strijd met alle plannen voor vreedzame onderhandelingen''. Washington stelde dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen maar sprak wel zorg uit over de instabiliteit in het Midden-Oosten. De vier sponsors van de `Routekaart' naar vrede komen eind april in Berlijn bijeen om de crisis en het plan van Sharon te bespreken.