Irritatie in Japan over gijzelaars

De Japanse regering wil dat voormalige gijzelaars in Irak hun vliegticket van het Midden-Oosten naar Japan terugbetalen. Ook andere kosten zullen ,,op passende wijze'' in rekening worden gebracht, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Na de aanvankelijke ontzetting in Japan toen tien dagen geleden twee hulpverleners en een journalist in Irak werden gegijzeld, is sinds vorige week irritatie gegroeid over hun gedrag en vermeende politieke agenda. Premier Koizumi ontstak donderdag in woede toen twee vrijgelaten Japanners zeiden in Irak te willen blijven. ,,We kunnen niet toestaan dat een enorme hoeveelheid belastinggeld wordt gebruikt voor politieke doeleinden, zoals kritiek op de regering en anti-Amerikanisme'', schreef de conservatieve krant Sankei Shinbun gisteren. Volgens de krant lopen de kosten op tot zo'n 15 miljoen euro.

Familieleden hebben tijdens de gijzeling uitgebreid via media als de Arabische zender Al-Jazira een beroep gedaan op de gijzelnemers hun geliefden te laten gaan, omdat ze `de verkeerden' te pakken hadden. Juist deze gegijzelden streefden naar een vreedzame oplossing van de problemen in Irak en waren het niet eens met de uitzending van Japanse troepen, aldus de familie. Ook al kent Japan vrijheid van meningsuiting, stelde de Sankei Shinbun derhalve, desondanks is het ,,niet sportief'' dat de gijzelingszaken worden ,,gebruikt om een politiek standpunt te verkondigen, namelijk verzet tegen uitzending van het Japanse leger''.

Ook in de regerende Liberaal Democratische Partij is de irritatie groot. Binnen de partij wordt gediscussieerd over een mogelijk wettelijk verbod voor Japanse burgers nog naar Irak te reizen.

Gisteravond keerden de eerste drie ex-gegijzelden (van in totaal vijf) terug in Japan. Ze stonden de pers niet te woord maar lieten familieleden een bericht voorlezen waarin excuus werd uitgesproken voor de bezorgde overlast en dank voor de steun. Ook de familieleden zelf stellen inmiddels geen eisen meer maar hebben zich afgelopen weekend eveneens uitgeput in excuses.