IJshockeyploeg wint brons bij WK

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft bij het wereldkampioenschap in Divisie I de bronzen medaille veroverd. Nederland speelde gisteren in het slotduel tegen concurrent Hongarije gelijk: 4-4. Nederland maakte in de derde en laatste periode een achterstand (2-4) goed. Jacobs zorgde voor de gelijkmaker en het brons. De titel ging naar Wit-Rusland, dat gastland Noorwegen met 5-2 versloeg en de volle winst uit vijf duels behaalde.

Nederland en Hongarije eindigden met een gelijk puntenaantal. Uiteindelijk gaf het doelsaldo de doorslag. ,,We hebben niet sprankelend gespeeld. Een aantal jongens was duidelijk nerveus'', stelde bondscoach Van Gerwen niettemin tevreden vast.

Nederland toonde in het slotduel karakter. De Hongaren namen in de eerste periode een voorsprong van 2-1. Nederland kwam in de tweede periode door Bekkering op gelijke hoogte, maar de Hongaren scoorden vervolgens opnieuw. Toen de Nederlandse defensie kort na het begin van de derde periode opnieuw werd gepasseerd, leek het brons ver weg.

Hartogs en Jacobs, twaalf minuten voor het einde, zorgden toch voor een gelijke stand. ,,Het was alles of niets. Iedereen wist dat het de laatste twintig minuten van het seizoen waren. Dan moet je alle risico's nemen. Het doel heiligt dan de middelen'', vond Van Gerwen over de rommelige eindfase.

In de laatste vijf minuten drong Hongarije, dat moest winnen, fel aan. Nederland, met Martin Trommelen in het doel, hield echter stand. ,,We zijn nooit in ons eigen spel gekomen'', meende Van Gerwen. ,,Dit succes is een succes van het collectief. Bepaalde sterren hebben zich hier in Oslo ondergeschikt gemaakt aan het teambelang. Dat is een belangrijk pluspunt.''

Nederland verloor ruim van Noorwegen en Wit-Rusland, de twee toplanden uit deze groep. ,,Van Gerwen: We hebben laten zien dat we in elk geval de aansluiting bij de subtop van de eerste divisie hebben gevonden. De volgende stap is een greep doen naar de tweede plaats of zelfs de eerste.''

Volgens Van Gerwen kan Nederland de komende jaren meedoen om de topplaatsen. ,,Nu gingen we het ijs op met het idee kansloos te zijn. Dat moet veranderen. Het is ook een kwestie van ervaring.''