Hof kent asbestclaim niet-werknemer toe

Het vezelcementbedrijf Eternit uit Goor moet een schadevergoeding betalen aan een particulier die niet bij het bedrijf gewerkt heeft, maar toch asbestkanker heeft opgelopen. Het gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep bepaald dat de nabestaanden van een 53-jarige vrouw uit Dalen recht hebben op een voorschot van 25.000 euro. Het hof volgt hiermee het vonnis dat de rechtbank in Almelo mei vorig jaar uitspraak.

De vrouw uit Dalen, die twee maanden geleden aan de gevolgen van de ziekte is overleden, ademde begin jaren zeventig op de boerderij van haar ouders asbestdeeltjes in. Deze kwamen vrij bij het zagen van asbesthoudende golfplaten die geleverd waren door Eternit. De vrouw veegde bovendien het erf schoon en klopte de werkkleding uit.

Volgens het arrest van het hof was Eternit eind jaren zestig al op de hoogte van de gevaren van asbest en had het bedrijf particulieren moeten waarschuwen voor het gebruik van asbestcementplaten.

Eternit ontkent op de hoogte te zijn geweest van de risico's en denkt dit in een bodemprocedure bij de Hoge Raad te kunnen aantonen. ,,Met de kennis van nu hadden we mensen moeten waarschuwen, maar toen wisten we het niet'', zegt directeur C. Doevelaar. Bovendien staat het volgens de directeur niet vast dat de asbestplaten van Eternit afkomstig zijn. Het bedrijf is in 1977 gestopt met de verwerking van blauw asbest, en in 1993 met de verwerking van wit asbest. Asbestkanker (mesotholioom) openbaart zich pas lange tijd na blootstelling aan asbeststoffen.

Eternit heeft in de afgelopen jaren wel aan de nabestaanden van dertig overleden werknemers met longvlieskanker een schadevergoeding van gemiddeld 47.000 euro per persoon uitgekeerd. Het bedrijf vreest een stortvloed van schadeclaims van particulieren als het arrest van het Arnhemse gerechtshof standhoudt.

Lang niet alle claims van nabestaanden van patiënten met longvlieskanker werden gehonoreerd. In oktober vorig jaar bepaalde de rechtbank in Almelo dat de nabestaanden van een Markelose vrouw geen recht hebben op een schadevergoeding. Deze vrouw zou asbestkanker hebben opgelopen, omdat ze als kind vaak fietste en speelde op wegen en paden die waren verhard met asbestcementafval.