`Geweldig dat we zulke supporters hebben'

Voetbal mag dan misschien volkssport nummer één zijn in Nederland, de tijd dat een weldenkend gezin in het weekeinde een wedstrijd als FC Utrecht-Feyenoord bezoekt is al een tijd voorbij. Buiten het gegeven dat in de eredivisie voor de vele euro's doorgaans een bedroevend schouwspel wordt opgevoerd, was ook gisteren weer het gedrag van veel toeschouwers in stadion Galgenwaard afschrikwekkend.

Drie dagen na de rellen bij het duel tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord in Amsterdam gingen supportersgroepen zich in Utrecht te buiten aan verbaal geweld. Spreekkoren met teksten als ,,Hamas, Hamas, joden aan het gas'', ,,de joden gaan ernaan'' en ,,sta op als je de joden haat'' galmden minutenlang door het stadion. Voor scheidsrechter Roelof Luinge was dat overigens geen reden om de wedstrijd stil te leggen.

Volgens de regels van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond is staken pas aan de orde als de beledigende liederen vijf minuten achtereen klinken. En zo kon de Feyenoord-aanhang ongestraft de 3-0 overwinning op FC Utrecht vieren. Vlak voor het einde probeerden de Rotterdamse voetbalfans nog steun te krijgen in de strijd tegen de gezamenlijke vijand Ajax. ,,Utrecht ga je mee naar Amsterdam?'', zong het Feyenoord-publiek. Een wraakactie bleef echter mede door de inzet van de Mobiele Eenheid, agenten, paarden, busjes en helikopters uit. Tegenwoordig heet het dan dat de wedstrijd zonder noemenswaardige incidenten is verlopen.

De ongeregeldheden van vorige week donderdag in Amsterdam zullen in het Rotterdamse kamp niet zonder slag of stoot vergeten worden. Ajax-coach Ronald Koeman sprak gisteren weliswaar in de Amsterdam Arena openlijk zijn excuses uit in de richting van de spelers van Jong Feyenoord, maar daarmee is de zaak allerminst afgedaan. Verschillende spelers van Feyenoord hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie van mishandeling en een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart (Sport) zal de rellen op verzoek van Binnenlandse Zaken gaan onderzoeken.

De technische staf van Feyenoord heeft de afgelopen dagen geen moment overwogen een verzoek bij de bond in te dienen voor uitstel van het treffen tegen Utrecht. Al moest Feyenoord-coach Bert van Marwijk wel bekennen dat hij zich af heeft gevraagd of hij nog wel doorwil in de voetballerij. ,,Als het zover gaat dat spelers worden aangevallen, is het einde zoek. Direct na de wedstrijd van Jong Feyenoord ben ik op de hoogte gesteld. Ik kreeg daarna wel honderd telefoontjes. Het is ongelooflijk wat daar is gebeurd. Vrijdag hing bij ons echt een down-stemming. Iedereen was aangeslagen'', stelde Van Marwijk die slachtoffers als Danko Lazovic, Gérard de Nooijer en Robin van Persie wel in zijn selectie opnam. De Chileen Jorge Acuña moet nog een week rust houden om te herstellen van de klappen die hij opliep in Amsterdam.

De betrokken spelers van Feyenoord wensten in Utrecht niet meer in te gaan op de ongereldheden op sportpark De Toekomst. Van Persie ging niet op het aanbod van Van Marwijk in om een weekeinde vrijaf te nemen. De vleugelaanvallers Ebi Smolarek en Athony Lurling kregen de voorkeur boven Van Persie die wederom op de bank begon. Pas tien minuten voor tijd kwam hij in actie nadat hij meer dan een half uur had warmgelopen. De grillige aanvaller die eerder dit seizoen door het legioen van Feyenoord werd uitgefloten, kreeg nu applaus van de Rotterdamse fans. Een vertrek naar PSV lijkt echter nog slechts een kwestie van tijd. Van Persie wilde na afloop noch over een overgang naar Eindhoven noch over de rellen van vorige week praten. ,,Ik wil even rust rond mijn persoon'', zei Van Persie in de catacomben van stadion Galgenwaard.

Feyenoord-aanvoerder Patrick Paauwe heeft niet overwogen de aanhangers van zijn club toe te spreken om mogelijke wraakacties te voorkomen. ,,Ik kan wel een statement neerzetten, maar dat is niet echt een zaak voor de spelers. Dat moeten de mensen van de clubleiding maar doen'', stelde de verdediger die niet onder de indruk was van de excuses van Koeman. Paauwe: ,,Ik snap wel dat Ajax de zaak netjes af wil handelen, maar die jongens van ons die daar op de grond hebben gelegen hebben daar weinig aan.''

Volgens Paauwe zal iedereen binnen Feyenoord de gebeurtenissen op zijn eigen manier verwerken. ,,Het is goed dat we hebben gespeeld vandaag. Daarmee laten we zien dat niemand het voetbal kan verpesten. Zo is er elk jaar wel wat. Er zijn wel meerdere jongens bedreigd de afgeloen tijd. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Maar het is wel de nieuwe werkelijkheid geworden.''

Zoals ook de kwetsende spreekkoren niet meer uit te bannen zijn. Zelfs de talloze oproepen van de stadionspeaker van FC Utrecht bleken nauwelijks te helpen. Aan Smolarek, die met twee doelpunten aan groot aandeel in de zege had, was het verbale geweld klaarblijkelijk helemaal voorbij gegaan. De Poolse aanvaller dankte op de website van Feyenoord doodleuk het meegereisde Feyenoordlegioen: `Het publiek was top. Geweldig dat we zulke supporters hebben.'

FC Utrecht

0

Feyenoord

3

Ruststand 0-0. 52. Smolarek 0-1, 63. Kuijt 0-2, 76. Smolarek 0-3. Schds: Luinge. Tsch: 18.000. Gele kaart: Van de Haar, Van den Bergh (FC Utrecht), Paauwe (Feyenoord).