`Dutroux, waarom doodde je mij niet?'

Sabine Dardenne, die in 1996 81 dagen gevangen is gehouden door Marc Dutroux, vermeed vanochtend oogcontact met haar ontvoerder tijdens haar getuigenis in de rechtbank in het Belgische Arlon (Aarlen).

Met trillende stem vertelde ze de jury en rechters hoe Dutroux en diens handlanger Michel Lelièvre haar als twaalfjarige van haar fiets sleurden. Zij staan samen met zakenman Michel Nihoul en Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin terecht.

Sabine, nu twintig jaar oud, vertelde dat ze medicijnen kreeg toegediend en hoe ze naar de eerste verdieping van een huis werd gebracht. Daar moest ze zich uitkleden. Dutroux deed een ketting om haar hals en bond die aan het bed. ,,Ik zei dat de ketting te nauw was, maar Dutroux zei dat hij zijn vuist er nog tussen kon steken en hij dus zeker niet te nauw was'', vertelde Sabine. Zonder details te hoeven geven, zei Sabine dat Dutroux haar steeds lastig kwam vallen.

Ze vertelde eveneens dat ze had geprobeerd te ontsnappen uit de kelder. Maar Dutroux werd zo boos, dat Sabine het niet nogmaals durfde te proberen. In de kelder kreeg ze gezelschap van de toen veertienjarige Laetitia Delhez, totdat de politie de meisjes enkele dagen later bevrijdde.

Aan het einde van haar getuigenis keek Sabine Dutroux eenmaal recht in de ogen en vroeg waarom hij haar ,,niet direct had vermoord''. Dutroux – nerveuzer en sneller sprekend dan anders – antwoordde dat er nooit een plan is geweest om haar te liquideren, dat hij haar inderdaad heeft misbruikt en dat hij daar zijn verantwoordelijkheid voor zal dragen.

Na de getuigenis vroeg Dutroux' toenmalige vrouw Michelle Martin het slachtoffer om vergiffenis. De vrouw had destijds de ontvoeringen en verkrachtingen van haar man gedoogd. Maar Sabine stelde meteen dat daar geen sprake van kon zijn. ,,U, als moeder van een gezin, wist waar ik was. Ik kan uw excuses niet aanvaarden'', zei Sabine Dardenne rechtstreeks tot Michelle Martin.

Morgen getuigt Laetitia Delhez.