Dit is een artikel uit het NRC-archief

Luchtvaart

Directie KLM ziet toch af van bonussen

De vier bestuurders van KLM, onder wie topman Leo van Wijk en vice-president Peter Hartman, doen afstand van de bonussen die hun in het vooruitzicht waren gesteld na de overname door Air France.

Na spoedoverleg op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen tussen directie en commissarissen, onder wie oud-premier Kok, zwichtte de KLM-top unaniem voor de actiedreiging van de vakbonden en de kritiek van minister Zalm (Financiën). De minister noemde gistermiddag in het televisieprogramma Buitenhof de bonussen voor de KLM-directie ,,veel te royaal''. De staat heeft als houder van prioriteitsaandelen KLM – in verband met onderhandelingen over landingsrechten – een belangrijke stem binnen het bedrijf.

De bonusregeling voor de KLM-top voorzag erin dat de directie in het eerste jaar na de overname door Air France een bonus van 20 procent van het volledige salaris zou krijgen, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. De vakbonden kondigden daarop acties en werkonderbrekingen aan bij KLM. De bonden waren ook van plan te demonstreren tijdens de aandeelhoudersvergadering vanmiddag in Amstelveen waar de aandeelhouders stemmen over de overname van KLM door Air France.

Ook bij de pilotenvakbond Vereniging van Verkeersvliegers (waarbij de meeste KLM-piloten zijn aangesloten), de ondernemingsraad van het bedrijf en het cabinepersoneel vielen de bonussen voor de KLM-top in verkeerde aarde.

KLM zit midden in een reorganisatie, waardoor 4.500 banen verdwijnen. Hoewel KLM daarover geen mededelingen heeft gedaan, kan worden aangenomen dat de raad van commissarissen van KLM gisteravond druk heeft uitgeoefend op de directie om van de bonussen af te zien.

De directie had ook de vakbonden en de ondernemingsraad van de KLM uitgenodigd op het hoofdkantoor. Hun werd meegedeeld dat de KLM-top alleen afziet van de genoemde bonussen. De directieleden zien niet af van de bonus die zij krijgen als zij hun contract met KLM niet verlengen. Tegen deze beloning hadden de vakbonden echter geen bezwaar.

De vakbonden toonden zich na afloop van het beraad zeer tevreden over de beslissing van de KLM-top. ,,Maar het is wel een schande dat de directie het hierop heeft laten aankomen'', zegt FNV Bondgenoten-bestuurder J. van den Brink. ,,De KLM-directie heeft een enorme inschattingsfout gemaakt.''

Oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg is door de staat voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van Air France-KLM. De aandeelhouders zouden vanmiddag over zijn benoeming stemmen.