Ajax en Feyenoord gaan gesprek aan

Ajax en Feyenoord gaan nog deze week met elkaar in gesprek om de relatie tussen beide clubs te verbeteren. Aanleiding is de uit de hand gelopen wedstrijd tussen de reserves van de voetbalclubs uit Amsterdam en Rotterdam, afgelopen donderdag. Daar werden na afloop spelers van Feyenoord gemolesteerd door supporters van Ajax. Feyenoord is vandaag ingegaan op een uitnodiging van Ajax-voorzitter John Jaakke, die ,,de zaak'' wil ,,deëscaleren''. De Amsterdamse politie heeft gisteren vier supporters van Ajax aangehouden.

In tegenstelling tot de directieleden Arie van Eijden (algemeen directeur) en Jeroen Slop (financieel directeur) vindt Ajax-voorzitter Jaakke dat zijn club vorige week de beveiliging van het duel Jong Ajax-Jong Feyenoord achteraf gezien ,,misschien anders'' had moeten aanpakken. ,,Aan de andere kant heeft de politie dezelfde inschatting gemaakt als wij'', zei Jaakke gistermiddag na afloop van het competitieduel Ajax-RBC. Mede hierdoor kan hij zich de reactie van Jorien van den Herik voorstellen. De voorzitter van Feyenoord beschuldigde Ajax en de KNVB vorige week van grove nalatigheid.

De Amsterdamse politie hield gisteren in de Arena vier Ajax-supporters aan nadat de leiding van de Amsterdamse club enkele namen van verdachten had doorgegeven. Eén supporter gaf zichzelf aan nadat een foto van hem op een website van Feyenoord-fans was verschenen. De politie verwacht deze week meer arrestaties.

Na afloop van Jong Ajax-Jong Feyenoord, afgelopen donderdag op Sportpark De Toekomst in Amsterdam, bestormden tientallen supporters het veld. Spelers en technische staf van Feyenoord werden bedreigd en geslagen. De Chileen Jorge Acuña moest met een hersenschudding in het ziekenhuis worden opgenomen.

Jaakke zei gisteren dat zijn club niet alle relschoppers kent. De daders zouden niet behoren tot de harde kern van de F-Side maar vooral afkomstig zijn uit vak 410 van de Arena. Dit is door Ajax ingesteld om buiten de F-Side ook in een ander deel van het stadion meer sfeer te creëren. Jaakke wil de daders niet meer toelaten tot de Arena. ,,We moeten nog eens kritisch naar dit vak kijken'', zei Jaakke. ,,Hier komen supporters die zich op een bepaalde manier willen invechten bij de gevestigde orde.''

Voorafgaand aan het duel met RBC bood Ajax-trainer Ronald Koeman namens Ajax zijn excuses aan. De tekst die hij voorlas aan het publiek luidde: ,,Een voetbalwedstrijd hoort een feest te zijn. Maar vandaag heeft Ajax-RBC een zwarte rand. Dat komt door de schandalige gebeurtenissen rond Jong Ajax-Jong Feyenoord. Dat is een schande voor Ajax en het past hier onze excuses aan te bieden aan de spelers van Jong Feyenoord.'' (Een daverend applaus van de 49.000 toeschouwers.) ,,Door de gebeurtenissen heeft een eventueel kampioenschap van onze club voor de spelers en de echte supporters minder glans. Met z'n allen zijn wij er verantwoordelijk voor dat de smet wordt weggewerkt. U en wij zeggen nee tegen elke vorm van geweld rond het voetbal. Want voetbal hoort een feest te zijn.'' (Weer een massaal applaus.)

Het was saillant dat Koeman één woordje veranderde in de tekst die hij voorlas. Van komend kampioenschap maakte hij eventueel kampioenschap. Koeman na het gelijkspel tegen RBC (1-1), waardoor Ajax het titelfeest komend weekeinde mogelijk niet kan vieren: ,,We zijn toch nog geen kampioen?''

Volgens de Ajax-trainer is het moeilijk aan te geven welke impact de gebeurtenissen van donderdag op zijn selectie hebben gehad. ,,Ik wil het zeker niet als excuus aanvoeren voor onze magere prestatie. Maar je wordt wel vaak met de ongeregeldheden op De Toekomst geconfronteerd. Toen ik vanochtend naar het stadion ging en ik zag mensen van de beveiliging voor mijn huis staan, werd ik er meteen weer aan herinnerd.'' Een aantal spelers van Ajax, onder wie aanvoerder Rafael van der Vaart, heeft bodyguards gekregen uit angst voor represailles van Feyenoord-supporters. Jaakke wil niet zeggen om welke spelers het gaat en of de club de financiën die hiermee zijn gemoeid voor zijn rekening neemt. Hoewel de situatie gespannen is, zal Ajax niet overgaan tot het schrappen van oefenwedstrijden bij amateurclubs in de regio, zoals voor elk seizoen gebruikelijk. Ook dit soort duels zijn moeilijk te beveiligen. Jaakke: ,,We gaan de boel niet op zijn kop zetten. Als we daaraan toegeven, regeert de terreur van de straat.''

Koeman schroomde niet tegen RBC Daniël de Ridder in het basisteam op te nemen. De rechtsbuiten was donderdag een van de spelers die meespeelde bij Jong Ajax. Tijdens de bestorming van de supporters ontfermde hij zich over Robin van Persie, die als doelwit leek te zijn uitgekozen. De twintigjarige De Ridder drukte de Feyenoorder naar beneden en begeleidde hem samen met coach John van 't Schip van het veld. ,,Na alles wat er de laatste dagen op me af is gekomen, raakte ik in de tweede helft tegen RBC vermoeid'', vertelde De Ridder in de catacomben van de Arena. ,,Ik hoorde pas anderhalf uur voor de wedstrijd dat ik zou spelen.''

Enkele meters verder sprak Johnny Heitinga de hoop uit dat de daders van `De Toekomst' zich aangeven. ,,Het is weer een hele kleine groep die het voor duizenden voetballiefhebbers verpest'', zei de jonge international die liet blijken er goed over te hebben nagedacht. ,,Wij staan als voetballers hier helemaal buiten. Toch dreigen wij nu de dupe te worden. Te gek voor woorden.'' Heitinga is voorzichtig geworden. ,,We zijn extra alert. De afgelopen dagen hebben we alle kranten over dit onderwerp doorgespit. Uit veiligheidsoverwegingen trainden we binnen en niet op het veld.''

De verdediger vindt dat de politiek nu ,,eindelijk'' maatregelen moet nemen om het voetbalvandalisme te beteugelen. ,,Laten ze in Den Haag een voorbeeld nemen aan Engeland. Als je daar problemen maakt rondom wedstrijden krijg je een stadionverbod met meldingsplicht. Als je geliefde club speelt zit je op het politiebureau. Dat werkt daar goed. Er moet nu echt iets gebeuren.''