Weer chloorgas ontsnapt in China

Een wolk chloorgas heeft gisteren in China zeker zeven mensen het leven gekost en tienduizenden mensen tot een gedwongen vertrek uit hun huizen gedwongen. Het gas ontsnapte in de stad Chongqing in het zuidwesten van het land.

,,Sinds de explosies van chloor zijn tot dusverre 150.000 mensen geëvacueerd'', zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua. Een deel van de evacués mocht gisteravond weer naar hun huizen terugkeren, maar zeker 30.000 mensen moesten de nacht in tenten doorbrengen.

Het ongeval begon met een lekkage donderdagmiddag op het terrein van een chemische fabriek. Enkele tanks met chloorgas bleken te lekken en de leiding van de fabriek besloot het resterende gas uit de tanks te pompen. Deze aanpak had een averechts effect en resulteerde in verscheidene ontploffingen, zo meldde de leider van een reddingsteam. Om twee uur 's nachts besloten de autoriteiten iedereen wakker te maken en te evacueren. Ze werden naar overheidsgebouwen en sportstadions gebracht. Het leger zette bij de evacuatie honderd soldaten in.

Eind december kwamen in dezelfde regio 243 mensen om het leven als gevolg van de ontploffing van een gasbron. Door de explosie kwamen toen giftige dampen vrij waardoor duizenden mensen ernstige verwondingen opliepen.