Watersnip

Overal het gouden riet, moerasbossen en vochtige hooilanden. We zijn in De Weerribben in de Kop van Overijssel, een rietlandschap doorsneden door watergangen. Een imker vertelt over de hommelkoningin die, aangestoken door de voorjaarswarmte, op zoek gaat naar een nest. Opeens maakt zich in pijlsnelle, zigzaggende vlucht een watersnip (Gallinago gallinago) los van de moerassige bodem. Het geluid dat hij daarbij maakt doet aan het scheuren van papier denken, droog en raspend. De watersnip is overwegend bruin getekend, heeft een lange snavel, de zwarte en rossige rug toont isabelkleurige strepen. Deze jaarvogel heet ook hemelgeit, zijn zang is `mekkeren'. Tijdens schuine duikvluchten draait hij de stijve, buitenste staartveren dwars tegen de vliegrichting in. De erlangs stromende lucht doet de veren trillen en veroorzaakt een `blatend' geluid, dat ver draagt. De hele middag weerklinkt het in de Weerribben van de onstuimige watersnippen, allemaal losgebroken hemelgeitjes.

Illustratie:

Rein Stuurman

(Zien is kennen!)

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks