Waarom zijn er geen Europese politieke partijen 2

Een van de mysterieuzere verschijnselen van onze wereld is de Europese zelfhaat bij vrijwel alle buitenlandcommentatoren afkomstig uit dat continent. Zo ook Ben Knapen in deze krant van 10 april. In zijn stuk laat hij twee Amerikanen het nietswaardige Europa nog maar eens goed de waarheid zeggen. Maar de uitspraak van Joe Klein ,,inteeltmaatschappijen [...] die aan genetische calamiteiten lijden'' is natuurlijk niets anders dan hysterische laster waarvan we ons niets moeten aantrekken. Europa kan John Lennons `Imagine' wel tot volkslied nemen, haalt Knapen de historicus Russel Mead aan. Maar de strofe waarmee de laatste Europa sarcastisch de spiegel wil voorhouden, is gewoon een vervalsing. ,,Nothing to kill or die for, and no religion too'', schreef Lennon en niet het hem door Mead toegedichte, ,,Nothing to live or die for...'', wat natuurlijk puur nihilisme zou zijn.

Lennons sentiment maakt op mij een regelrecht weldadige indruk, in deze tijd waarin religieuze fanatici van diverse snit alles en iedereen dreigen mee te sleuren met hun gewelddadige `logica'. En vanuit breder perspectief is het streven naar een vreedzame wereldorde van gelijkwaardige staten een eerbiedwaardige Europese traditie die teruggaat tot Immanuel Kant. Die traditie is tot vandaag belangrijker dan ooit. Als Europa inderdaad een grotere rol moet spelen op het wereldtoneel zoals politici en commentatoren altijd beweren, dan is het om dat idee van Kant uit te dragen. Niet om, zoals zo vaak de vooronderstelling lijkt te zijn, tegen andere politieke machten in te streven naar werelddominantie.

    • Paul Janssen