VVD-plan voor snelle scheiding

Echtgenoten moeten een nieuwe mogelijkheid krijgen te scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Dat staat in een wetsvoorstel van het VVD-Tweede-Kamerlid Luchtenveld.

Luchtenveld wil dat echtelieden eerst proberen te scheiden door het opstellen van een officiële verklaring. Beide echtgenoten en een speciaal opgeleide notaris, advocaat of scheidingsbemiddelaar moeten deze verklaring ondertekenen.

Onder het motto ,,als je samen kunt trouwen en kinderen verwekken, kun je ook samen scheiden'' stelt Luchtenveld ouders verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken. Bij de scheidingsverklaring hoort een `ouderschapsplan' waarin de ouders de omgang met de kinderen vastleggen. Hierbij is de norm dat beide ouders een gelijke rol in de opvoeding spelen. Wanneer één van de twee de afspraken niet nakomt, wil de VVD dat de zaak binnen zeven dagen voor de rechter komt. Een scheiding voor de rechtbank moet de laatste optie zijn.

D66 is positief over het voorstel, maar wil meer controle op de overeenkomst. ,,De zwakkere partij, meestal de vrouw, kan onder druk gezet worden. Daarom willen we meer controle op de afspraken die worden vastgelegd'', aldus fractievoorzitter Dittrich. De PvdA vindt het goed scheidingen buiten de rechter om te laten gaan, maar vindt dat de VVD te ver gaat in het vastleggen van de omgangsregeling.

Minister Donner (Justitie, CDA) maakte een paar dagen geleden bekend dat hij de scheidingen buiten de rechter om onmogelijk wil maken. VVD, PvdA, D66, LPF en GroenLinks zijn het hier niet mee eens.