VINKENSLAG

Burgemeester Leers zou het liefst alle woonwagens in brand steken. Het is toch te gek voor woorden dat de gemeente woonwagenbewoners om allerlei dingetjes van het kamp af wil gooien. Is het niet het kooitje van de kanarie dat te klein is, dan zijn het wel bedradingen die niet voldoen.

(Wies Lutgens, kampbewoonster en initiator van de wegblokkade in Maastricht, AD, 15 april)

Als in een boerderij een wietplantage wordt ontdekt, breken ze die toch ook niet af? Je hebt het wél over iemands bedrijf.

(Kampbewoner, Trouw, 15 april)

Je hebt een burgemeester, wethouders, gemeenteraad, de hogere stand dus, en die heeft geen flauw idee van een woonwagenbewoner. Natuurlijk, er gebeurt heus wel eens wat. Iedereen kan zien dat wiet geen begonia is.

(Chris Wolters van woonwagenkamp De Haere, de Volkskrant, 15april)

Het is jammer dat ik nu de boeman ben, dat moet dan maar. Er zijn dingen te lang gedoogd.

(Burgemeester Leers, 15 april)

Dit is een voorbeeld van hoe het moet. De overheid moet in dergelijke situaties de rug rechthouden en de lokale en landelijke politiek moet massaal achter de burgemeester gaan staan.

(Minister Remkes van Binnenlandse Zaken, 15 april)

Er is maar één kamp goed voor ons, en dat is het concentratiekamp. Tenminste, dat vindt Leers.

(Woonwagenbewoner, AD, 16 april)

Uiteraard moeten mensen die de wet aan hun laars lappen, worden aangepakt. Dat Leers niet voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen, valt te prijzen. Maar de manier waarop de burgemeester nu te werk is gegaan, lijkt op het tegenovergestelde: de weg van de meeste weerstand.

(Hoofdartikel, de Volkskrant, 16 april)

Een klein kamp is minder intimiderend voor een gezagsdrager en criminelen hebben er minder kans om de goede bewoners eronder te houden. Ook Vinkenslag had allang moeten worden opgesplitst.

(Hoofdartikel, NRC Handelsblad, 16 april)