Uitbreiding voor fijnproevers

Gezouten Poolse augurkjes, Hongaarse ganzenlever, diverse soorten gedistilleerd. De Europese fijnproever kan na 1 mei tal van nieuwe producten uit de schappen halen. En, als de producenten uit de nieuwe lidstaten aan de regels voldoen: voorzien van het geel-blauwe Europese keurmerk.

De beschikbaarheid van Hongaarse ganzenlever is niet nieuw. Het land is al jaren een van de grootste producenten ter wereld. Zelfs de ganzenlever in Frankrijk, komt in de regel uit Hongarije. Het kost nou eenmaal minder om een gans in Hongarije aan een vergrote lever te helpen. En met de dierenbescherming hebben de Hongaarse ganzenboeren ook nog niet al te veel problemen.

Wat wel verandert, is dat Hongaarse ganzenleverproducenten na 1 mei aanspraak kunnen maken op het Europese kwaliteitslabel voor `traditioneel' bereide producten. ,,En dat biedt natuurlijk nieuwe marketing mogelijkheden'', zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Niet alleen voor de ganzenlever, maar ook voor slakken, paddestoelen, ingemaakte augurken en veel andere producten uit de Oost-Europese keuken. Inclusief diverse soorten vodka.