Trivia

Elke week in Leven &cetera een column uit het on line jongeren magazine Spunk, gelieerd aan NRC Handelsblad. Deze week de (bekorte) column van Wiegertje Postma (16).

Er is al een kwartier voorbij en mijn proefwerkblaadje is nog steeds maagdelijk wit. De jongen voor mij haalt met ritmische regelmaat luidruchtig zijn neus op. Het helpt me niet. Ik zucht een paar keer geërgerd en brand in gedachten met mijn ogen twee rokende gaten in zijn rug. Verstoord draait hij zich om. ,,Kun je even niet zo irritant met je pen klikken?'' sist hij naar me. Ik zend hem de boosaardigste blik in mijn blikkenarsenaal, maar laat mijn pen in de actieve stand. Terug naar de toets. Duits. Een schijnbaar eindeloze lijst woorden die me slechts vagelijk bekend voorkomen. Zinnen met open plekken, waar ik geacht word voorzetsels in te vullen. Ik denk na tot ik duizelig word, maar er komen geen antwoorden bovendrijven. Het enige wat al die uren leerwerk hebben opgeleverd, is mist in mijn hoofd. Bedachtzaam kauw ik op mijn balpen. ,,Per jaar stikken gemiddeld honderd mensen in een balpen'', schiet me ineens te binnen. Dat dan weer wel.

Ik heb dat vaker. Ik ben namelijk koningin van de triviale kennis. In de duistere krochten van mijn brein liggen ze opgestapeld: de feiten, jaartallen en terzijdes die er nog maar weinig toe doen. Non-informatie. Aletta Jacobs was de eerste vrouwelijke arts. In 1933 deden er 54 politieke partijen aan de verkiezingen mee. R.J. Peskens heette eigenlijk Geert A. van Oorschot. Hildebrand eigenlijk Nicolaas Beets. Het opsteken van de duim is een aloud fallussymbool voor viriliteit. Antimateriedeeltjes hebben de tegenovergestelde lading van materiedeeltjes. Kevin Bacon is binnen zes andere acteurs aan iedere filmacteur ter wereld te koppelen. Thomas beschreef in zijn – overigens niet in de bijbel opgenomen – jeugdevangelie dat Jezus een rotjong was vroeger. Sommige kolibries kunnen hun snavel buigen om optimaal voedsel tot zich te nemen. Lionel Ritchie zat eerst bij The Commodores.

Ik begrijp niet hoe het kan. Terwijl ik moeite heb een eenvoudig rijtje te onthouden, ratel ik zonder problemen allerhande onbeduidende wetenswaardigheden op, mochten die op dat moment terzake doen. Of gewoon zomaar. Dat komt me vrij slecht uit, want met het eindexamenjaar glorend aan de horizon kan ik mijn hersencapaciteit momenteel beter aan andere dingen besteden. Duits, bijvoorbeeld. Wiskunde. Kenmerken van het Idealistisch Realisme. Dat soort dingen.

Maar het brengt ook best wel voordelen met zich mee. Op feesten en partijen heb ik gespreksstof te over. Pijnlijke stiltes tijdens een ongemakkelijke date zijn zeldzaam, want weet ze net op tijd te verijdelen door met weetjes te strooien die de beste jongen versteld doen staan. Succes gegarandeerd. Bovendien ben ik de onbetwiste winnares van menig potje Triviant. En als ik Triviant kan winnen, waarom dan niet Get The Picture? Of echt geld binnenhalen bij De Zwakste Schakel? Of - minder bescheiden - Weekend Miljonairs? Ik zou landelijk furore kunnen maken door iedere spelshow failliet te quizzen. Mijn erbarmelijke kennis van de Duitse taal zou er niet meer toe doen.

Eigenlijk hoop ik dat mijn triviakennis op een dag het verschil tussen leven en dood maakt. Dat er ooit een moment komt waarop een nietsontziende maniak met een voorliefde voor trivia mij met zijn hand op de rode elimineerknop vraagt waarvan King Kongs vacht gemaakt is. En ik dan met een stalen gezicht `van Argentijnse paardenharen' kan antwoorden. Zoiets. Eerst nog maar even school afmaken.

Meer: www.spunk.nl