TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie tussen de vice-premiers Gerrit Zalm (Financiën, VVD) en Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) over bezuinigingen en financiële ruimte. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. De laatste voorbereidingen van Sojoez-astronaut André Kuipers en een reportage over de wetenschappelijke experimenten. In de studio oud-astronaut Wubbo Ockels. Ned.1, 20.15-20.50u.

André Kuipers in de ruimte. Vlak voor de lancering van de Sojoez-capsule live uit Estec in Noordwijk gesprekken met ruimtevaartjournalist Govert Schilling en wetenschappelijk onderzoeker Marc Heppener van de European Space Agency. Verder uit Bajkonur in Kazachstan een gesprek met André Kuipers. Ned.2, 21.48-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Extreme martial arts. Portret van de vechtsporten uit Azië aan de hand van grensverleggende animaties en biomechanisch onderzoek. Discovery, 21.00-23.00u.

De straalstroom. Over de brede luchtstroom die rond de aarde kronkelt en snelheden haalt van meer dan 126 km per uur. Twee Belgische meteorologen hielpen met de straalstroom ballonvaarder Steve Fosset aan zijn eerste wereldrecord. Canvas, 21.05-21.50u.

Thema-avond: Wat doen wij met onze ouders. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.10-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Wintertijd. Zanger Pierre Kartner praat over zijn leven en laat fragmenten van o.a. Eddy Christiani, Jim Reeves, The Beatles en Dolly Parton zien. RTL5, 21.55-23.00u.

KUNST & MUZIEK

Matinee: Dmitri Sjostakowitsj. Dirigent Jaap van Zweden en musicoloog Theodore van Houten praten uitvoering over de beladen 8ste Symfonie uit 1943 van de Russische componist Dmitri Sjostakowitsj. Hij schreef deze symfonie tijdens de beslissende oorlogsmaanden na de slag om Stalingrad. Ned.3, 13.00-14.00u.

Close up: Marc Chagall uit Rusland met liefde. Portret van de eigenzinnige Russisch-joodse kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) die de lessen van zijn leraren aan zijn laars lapte. Evenmin had hij een boodschap aan de kunststromingen van zijn tijd. Ned.1, 18.25-19.25u.

R.A.M. Aandacht voor de 81-jarige schrijver Willem Brakman wiens 51ste boek De afwijzing binnenkort uitkomt. Brakmans thema's zijn dood, eenzaamheid, angst en erotiek. Ned.3, 19.35-20.50u.

FILM

Das Indische Grabmal (Fritz Lang, 1958, West-Duitsland). Tweede deel (na Der Tiger von Eschnapur) van exotische avonturenfilm naar een scenario van Lang zelf, dat eerder door Joe May (in 1921) en Richard Eichberg (in 1938) werd verfilmd. Europese architect Paul Hubschmid wordt verliefd op Indiase prinses Debra Paget die voorbestemd is voor maharadja Walther Reyer. ZDF, 13.50-15.25u.

La Bamba (Luis Valdez, 1987, VS). Biografische film over Ritchie Valens die op 17-jarige leeftijd in 1959 in hetzelfde vliegtuig verongelukte als Buddy Holly. Film volgt uiterst traag korte carrière (drie hits, waaronder `Donna', in acht maanden) en concentreert zich op de assimilatie van de (Mexicaanse) chicano's in de Amerikaanse cultuur. VRT, 15.25-17.10u.

Batteries Not Included (Matthew Robbins, 1987, VS). Familiefilm waarin schattige UFO'tjes hulp bieden aan de door een projectontwikkelaar belaagde bewoners van de New Yorkse Lower East Side. Met Hume Cronyn en Jessica Tandy als bejaarde echtelieden. RTL5, 17.00-19.00u., met reclame.

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996, VS). Gratuit geweld en flauwe grappen kenmerken mislukt vehikel voor Geena Davis, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot. Aan geheugenverlies lijdende modelmoeder uit New England wordt beetje bij beetje weer wie ze ooit was: huurmoordenares in dienst van de CIA. Veronica, 20.30-22.40u., met reclame.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer een reportage over een speciale folie voor doorzichtige geluidswallen waardoor trekvogels de wallen zien en zich niet meer doodvliegen. Radio 1, 8.10-10.00u.

Radio 1-journaal. Onder meer een verslag van de persconferentie van de bemanning van de Sojoez-capsule met de Nederlandse astronaut André Kuipers. In de uitzending ook minister Brinkhorst van Economische Zaken over de Nederlandse belangen in de ruimtevaart. Radio 1, 12.04-14.00u.

Het klooster. Een bezoek aan de bierbrouwerij van de trappistenabdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot en een portret van koordirigente Leny van Schaik. Ook een gesprek met kunstenaar Wouter Stips. 12.04-14.00u.

Opium. Regisseur Theu Boermans over modernisering van het stuk Lysistrata van Aristofanis door de Oostenrijkste schrijver Gustav Ernst en de effecten van het advies van de Raad voor Cultuur over de subsidies voor de komende vier jaar. Verder pianostemmer Michel Brandjes die pianisten als Daniel Barenboim, Alfred Brendel en Maria Joao Pires bijstaat bij concerten of opnames. Muziek van Bram Vermeulen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De Amerikaan die ik nooit geweest ben. Reconstructie van het leven van de Amerikaanse schrijver en radiomaker David Holden uit New Jersey die tien jaar geleden in Londen overleed en eigenlijk in Indonesië wilde wonen. Radiomaker Chris Keulemans, die hem ooit ontmoette en de fascinaties voor pop, literatuur en film met hem deelde, wilde eigenlijk in New Jersey wonen. Radio 1, 21.04-22.00u.

Plein publiek. Onder meer een gesprek met auteur Paul Rispens over het boek Nooit meer rood waarin hij mensen leert het financiële heft in eigen handen te nemen en niet rood te staan bij de bank. Maandag, 747AM, 10.02-11.30u.