Snow Patrol:

De Iers-Schotse band Snow Patrol heeft een troef in handen in de vorm van zanger Gary Lightbody. Want het is deze Lightbody die de nogal doorsnee indie-rock verheft tot soms dramatische hoogstandjes. Dat doet hij door zwaar buiten adem te raken. Hij heeft een vloeiende middelhoge stem die op de voorgrond staat en in de afsluitingen van woorden of zinnen aantrekkelijk hijgt.

De gitaren ondertussen mogen massief ruisen op de achtergrond, terwijl het tempo bedachtzaam blijft. Snow Patrol mikt in de meeste liedjes op het zwaaiende aansteker-effect. En met succes. Na twee nauwelijks opgemerkte cd's lijkt Final Straw hun doorbraak te worden – in het thuisland, tenminste. De single `Run' werd een onverwachte hit, en de opvolger `Chocolate' verdient hetzelfde. Final Straw biedt nog een paar slepende genoegens. Maar een aantal liedjes hebben te weinig bijzonders. Daar kan zelfs Gary Lightbody geen leven meer inhijgen.

Final Straw

(Universal 2-66089) ***