Sluw

Iemand die je de laatste jaren steeds meer ziet op Noord-Amerikaanse kampioenschappen is Bill Gates. De Microsoft-oprichter is een gepassioneerd bridger die het spel van zijn vader, een voormalig advocaat, leerde. Gates heeft in de vroegere wereldkampioene Sharon Osberg een vaste partner gevonden, met wie hij al aardige resultaten heeft geboekt in de gemengde paren.

Vorige maand, tijdens de Spring Nationals in Reno, had Gates met zijn team ingeschreven voor de tweedaagse Jacoby Knock Out Open Swiss Teams. Dat is een loeisterk onderdeel van de Nationals en iedereen was dan ook zeer benieuwd hoe Gates en de zijnen het er vanaf zouden brengen. Het viertal (Gates-Osberg, Shenkin-Feldman) deed het uitstekend door de cut te halen (de bovenste vijftig). In de finale kon het team van Gates overigens geen potten breken. Geen schande, want het veld bestond op dat moment uitsluitend nog uit wereldkampioenen en topprofessionals. In de voorronde onderscheidde Bill Gates zich met een sluwe verdediging tegen een deelscore:

Z/Allen

♠ B 8

♡ A B 6 5 4

♦ V 9 7 5

♣ 6 2

♠ A

♠ H 10 4 3 2

♡ 10 9 8 3 2

♡ V

♦ B 8 4

♦ A 6 2

♣ V 8 7 3

♣ B 9 5 4

♠ V 9 7 6 5

♡ H 7

♦ H 10 3

♣ A H 10

West

Noord

Oost

Zuid

Osberg

Fall

Gates

Welland

1SA

pas

2♦

pas

2♡

pas

pas

pas

West kwam met klaveren uit voor de boer en het aas. De leider speelde een schoppen voor het aas van west, die doorging met een kleine harten voor de vrouw en de heer. De volgende schoppen was voor de heer van Gates (West klaveren weg), die met klaveren vervolgde voor de heer.

De leider troefde de derde klaveren op tafel, incasseerde troefaas en speelde ♦V, soepeltjes gedoken door Gates. Welland, die ervan overtuigd was dat west ♦A had, nam ♡B mee en bracht west met de volgende harten aan slag in de veronderstelling dat die van zijn vermeende ♦A moest afkomen. West incasseerde zijn laatste harten en bracht toen zijn partner aan slag met ♦A. De softwaretycoon had zorgvuldig een schoppen overgehouden, die hij nu als downslag incasseerde.

    • Jan van Cleeff