Rodrigo y Gabriela:

De gitaristen Rodrigo Sanchez & Gabriela Quintero komen uit Mexico City en speelden daar in een heavy metal groep. Maar kwamen daarin naar hun eigen gevoel zo slecht tot hun recht dat ze het vijf jaar geleden in Europa zochten, met als uitvalsbasis het Ierse Dublin.

Artistiek gezien in elk geval een geslaagde emigratie want Re-foc is een cd die zowel het hoofd als het hart weet te raken. De overwegend akoestische gitaarduetten zitten prima in elkaar en mochten ze voor iemand te abstract zijn dan is daar altijd nog de lichte percussie

die houvast geeft. Het Ierse element in deze vrolijk stemmende muziek wordt ingebracht door violist Zoe Conway. Voor het overige past dit duo prima in de `nieuwe flamenco'-stroming die zelfs jazz weet te integreren, getuige `Take Five' van pianist Dave Brubeck. Op 25/4 staat het duo Rodrigo y Gabriela op de Pepsi Stage in Amsterdam.

Re-foc (RubyWorksRWXCD03,

distr. Munich) ****