Prince:

Prince is terug, zonder ingewikkelde naamsveranderingen als TAFKAP en met muziek die recht doet aan zijn reputatie.

Met Musicology herneemt de `Minneapolis midget' in veel opzichten de vorm en de veelkleurigheid van zijn beste album Sign 'O' The Times uit 1987, na een lange periode waarin hij muzikaal stuurloos leek en hij overambitieuze werkstukken als het driedubbele Emancipation produceerde. Zelfs zijn aversie tegen de grote boze platenindustrie heeft hij overwonnen, want Musicology verschijnt eenmalig via Sony en het opschrift `slave' op zijn wang heeft plaats gemaakt voor strakke pakken en scherpe funkmuziek. `Produced, arranged, composed and perf4med by Prince' vermeldt de hoes als vanouds, want ooit begon het popgenie zijn carrière door het hele album For You (1978) in zijn eentje vol te spelen. Zijn groep New Power Generation is essentiëel bij de live-optredens die beter dan ooit schijnen te zijn, maar laat op Musicology slechts sporadisch van zich horen door incidentele bijdragen van drummer John Blackwell, trompettist Maceo Parker en bassiste Rhonda Smith. Belangrijker is de aanwezigheid van Candy Dulfer, die als zangeres en saxofoniste haar stempel drukt op de feestfunk van `Life 'O' the party' en het koor van `Cinnamon girl', een popsong met de flair van `Raspberry beret'. Titelnummer `Musicology' refereert aan de grote zwarte funk- en soultraditie van Earth, Wind & Fire, James Brown en Sly Stone. Oude soul mag zijn voornaamste inspiratie zijn, maar Prince klinkt fris en hedendaags in minimale funk-escapades als `What do U want me to do?' en `Dear Mr. Man'. Hij blijft de meester van de moderne soulballade, met de smekende falset van `On the couch' of het `Purple rain'-achtige drama van de anti-oorlogsballade `Call my name'. In `The marrying kind' en `If Eye was the man in Ur life' legt de kleine grote man een Zappa-esk vermogen aan de dag om complexe muziek te vangen in toegankelijke nummers. Een wedergeboorte, en dan hebben we het niet over zijn recente bekering tot Jehovagetuige die hier op genadige wijze onbesproken blijft.

Musicology

(NPG/Sony) ****

    • Jan Vollaard