Kop vol hypotheken

Ik wil voor het eerst van mijn leven een huis kopen, voor 250.000 euro. Dat vind ik knap lastig, want iedereen komt met een ander advies. De hypotheekvormen malen door mijn kop. Ik heb een eigen zaak die goed draait, geef daarnaast les aan een school (contract voor twee dagen) en bezit 40.000 euro. Vrienden zeggen: stop je geld niet in je eigen huis. Je haalt meer rendement wanneer je het in aandelen stopt. Ook wordt mij verteld om alles aflossingsvrij te doen, omdat de schuld later veel minder waard is, door de inflatie. Mijn gevoel zegt: hoe minder schuld hoe beter. Valt hier iets zinnigs over te zeggen?

(R. E.)

In het algemeen is het zo dat u heel gelukkig kunt wonen in een huurhuis, en een koophuis niet per se kwalitatief beter is dan een huurhuis. Bovendien vormt die eigen zaak een risico, want de inkomsten kunnen gaan tegenvallen. Met een koophuis en een opgetuigde hypothekenkerstboom gaat u dan het schip in. Kunt u dan aankloppen bij uw vrienden? Beleggen in aandelen is voor u, naast uw zaak en de hypotheek, een derde bron van zorg. Dus: waarom? Het kunstmatig op peil houden van uw schuld (aflossingsvrij) legt blijvend beslag op uw besteedbare inkomen, omdat uw netto rentebetalingen niet dalen. Kortom: stop uw geld in uw huis en neem een annuïteitenhypotheek.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele