Kinderen geraakt door nieuwsgeweld

Van de kinderen tussen zeven en twaalf jaar kijkt ongeveer 65 procent bijna dagelijks naar het nieuws. Van deze groep zegt 15 procent zich door het nieuws vaak angstig te voelen en deze angsten als ernstig te ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper J. Walma van der Molen, van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Walma van der Molen vindt het debat over geweld op televisie te eenzijdig. ,,Het gaat vrijwel geheel over geweld in fictie, zoals in televisieseries, films en computerspelletjes. De effecten van geweld in het nieuws worden nauwelijks in die discussie betrokken.''

Kinderen maken vanaf ongeveer zeven jaar onderscheid tussen fictie en realiteit. Ze zijn dan minder bang voor heksen, spoken en monsters, maar maken zich grotere zorgen om echt gevaar, bijvoorbeeld brand, ongelukken en doodgaan. Volgens Walma van der Molen vinden deze oudere kinderen geweld in het nieuws daarom ook enger dan gewelddadige films.

Walma van der Molen onderzocht in de eerste twee weken van de oorlog in Irak bijna 450 kinderen in Amsterdam. Al deze kinderen volgden het nieuws geregeld. ,,Opvallend is dat kinderen veel boosheid over het leed van de slachtoffers en angsten rapporteerden.''