Iedereen mag `ouderwets' smullen van bessen in het bos 2

De afgelopen dagen is er de nodige ophef ontstaan over ons idee om op diverse plekken in Nederland een bos om van te smullen aan te leggen. Wij ontvangen veel bijval van mensen die het erg leuk lijkt om weer `ouderwets' bessen, kastanjes en appels in de bossen te gaan plukken. Vooral veel oudere Nederlanders vertellen dat zij dit vroeger ook altijd deden, toen het nog niet verboden was om buiten de paden te lopen. Toch is er ook veel kritiek.

`Waarom alleen voor allochtonen?', vragen veel mensen zich af. Wij hebben veel begrip voor deze reactie, maar willen toch benadrukken dat deze niet op feiten gebaseerd is. Van het begin af aan hebben wij aangegeven dat de plekken voor iedereen toegankelijk zijn. Wij zijn weliswaar op dat idee gebracht tijdens gesprekken met diverse nieuwe Nederlanders, maar we horen ook van steeds meer autochtonen dat zij het heel leuk en vanzelfsprekend vinden dat zulke plekken bestaan. Door nieuwe Nederlanders wordt zo een aloude Nederlandse traditie weer tot leven geroepen.

Iedereen is welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd: jong en oud, allochtoon en autochtoon, man en vrouw.

In feite willen wij niets meer of minder dan op een paar plaatsen in Nederland mooie plekken maken waar je als vanouds van de paden af mag, waar je bessen kan plukken en kastanjes kan rapen. Waar iedereen die dat wil, kan picknicken en waar kinderen weer in de bomen kunnen klimmen.

Wij vinden het belangrijk dat meer mensen van de natuur kunnen genieten. Iedereen op zijn of haar eigen manier. En daar doen we dus ons best voor.

    • Thomas van Slobbe
    • Directeur Stichting Waarde