Geef jezelf bloot in de Therapeuterette

Er is geen tijd meer voor een goed gesprek, vindt kunstenaar Oscar Prinsen. De wereld is hectisch, de individualisering van de maatschappij neemt toe en normen en waarden vervagen. ,,Als mens word je steeds meer geconfronteerd met jezelf'', aldus de Arnhemse kunstenaar. Voor de zoektocht van de Nederlander naar zingeving bedacht hij de Therapeuterette, een ludieke knipoog naar de therapeutisering van Nederland.

Vanaf 6 mei staan er in het Vondelpark in Amsterdam vijf dagen lang zes cabines waar individuen terecht kunnen voor een ontspannen gesprek over de vragen des levens. De Therapeuterette is een ,,hoerenbuurt van kunstenaars, filosofen en psychologen waar bezoekers zich anoniem kunnen blootgeven'', zegt Prinsen. Vierentwintig 'therapeuten' staan klaar met een luisterend oor. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst steunt het project.

Het kunstwerk moet het publiek bewust maken van wat therapie betekent, zegt Prinsen. Nederlanders zouden hun problemen niet alleen moeten voorleggen aan psychotherapeuten, maar ook aan filosofen en kunstenaars. Met het levende kunstwerk wil hij de zoektocht naar houvast uit de praktijk van de specialist naar de openbare ruimte halen. ,,De psyche is het domein van iedereen.''

Bij de cabines kunnen therapiegangers op een menukaart een passende therapie kiezen. Dat kan variëren van `Nature Experience', voor mensen die van de natuur houden, tot `Mystery World', legt de kunstenaar uit.

Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden, maar ,,mensen met échte problemen verwijzen we door naar de huisarts''. Een enquête moet inzicht geven in de verkenning van de Nederlander naar zichzelf.