Eis tegen maat Murat: maand jeugddetentie

Abdullah O. (16), een medeverdachte in de zaak tegen Murat D., hoeft waarschijnlijk niet terug naar de gevangenis. Het openbaar ministerie eiste gisteren tegen O. een maand jeugddetentie, gelijk aan het voorarrest.

Voor de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag stelde de aanklaagster dat de medeverdachte het wapen had verstopt, waarmee onderdirecteur Hans van Wieren van het Terra College was doodgeschoten door Murat. Murat en Abdullah waren vrienden, maar de actie van Abdullah was niet bedoeld om zijn vriend te helpen, aldus zijn raadsman M.W. Stoet. ,,Hij pakte het wapen van Murat af en verborg het even buiten het terrein van de school om onder meer zo te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Hij wist niet wat hij met het wapen moest doen, dus heeft hij het weggegooid.'' Maar O. had het wapen ook kunnen inleveren bij een docent of bij de politie. aldus het OM. Stoet: ,,Abdullah was in paniek.''

In het dossier van Murat werd tegen Hüseyin S. (25) drie jaar celstraf geëist wegens het leveren van het wapen. Een dag eerder hoorde Murat de officer vijf jaar cel en tbs tegen hem eisen.

De rechter doet op 29 april uitspraak in alle drie de zaken.