Eef Brouwers?

De KNVB heeft voormalig directeur-generaal Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aangesteld als communicatieadviseur van Oranje voor het EK. De juiste man op de juiste plek?

Wim Kok, oud-premier, kreeg media-advies van Brouwers: ,,Dat is moeilijk te beoordelen voor mij. Volgens mij kan Oranje wel een goede communicatiestrateeg gebruiken. Brouwers heeft een goed gevoel voor verhoudingen. Bij Oranje heb je te maken met gevoeligheden en heilige huisjes en daar gaat hij tactvol mee om. Het EK is een belangrijk toernooi. De omstandigheden verschillen ten opzichte van het koninklijk huis of de politiek.Dat zijn heel andere takken van sport dan voetbal, zou ik haast willen zeggen.Maar zijn hart ligt bij sport en voetbal. Wat dat betreft is hij bij Oranje op zijn plaats. Voor het voetbal zelf hoeft hij zich niet in te werken. Hij kent alle ins en outs van het spel. Alleen zal hij aan de verhoudingen binnen het voetbal moeten wennen.''

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: ,,Wij vinden Brouwers de juiste man. Anders hadden we hem niet genomen. Het is een overall communicatiestrateeg die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Bovendien heeft hij een sportachtergrond. Hij heeft gewerkt bij Studio Sport, dus hij weet wat er speelt. Hij begeleidt ons tijdens het toernooi, zodat we in alle rust kunnen werken. Presteren staat voorop tijdens het EK en daarvoor willen we de beste voorwaarden scheppen. Brouwers kan ons precies vertellen wat we wel en niet moeten doen bij de communicatie `naar buiten toe'. Hij adviseert de bondscoach én de spelers. Zijn aanstelling heeft niets te maken met communicatie-ervaringen uit het verleden. Er was een vacature.''

Willem Vissers, bestuurslid stichting Nederlandse Sport Pers (NSP): ,,Ik vind het megalomaan met Brouwers op de proppen te komen. Ik heb de laatste jaren toen hij bij de RVD werkte enkel `geen commentaar' van hem gehoord. Ik verwacht dus geen groot feest voor de pers tijdens het EK. Ik weet niet of het nodig is hem voor zo'n groot toernooi erbij te halen. Afschermen gebeurt sowieso bij Oranje, misschien is hij er voor het afkappen van de lijntjes. De mediadruk is ongelooflijk groot tijdens een EK en iedereen wil op zijn wenken bediend worden. Dat moet je niet onderschatten. Maar er is niet veel fout gegaan in het verleden. De laatste toernooien is het goed gelopen met de communicatie.''

Frits Wester, parlementair verslaggever RTL: ,,Eef Brouwers heeft alle eigenschappen mee. Hij heeft verstand van Oranje, hij is een voetballiefhebber, hij is een oud-sportverslaggever en hij is oud-voorlichter op uiteenlopende terreinen. Hij is bijna de ideale man voor Oranje. Anders dan bij het koninklijk huis hoop ik wel dat Brouwers de opstelling vóór de wedstrijd geeft en niet erna.''

Fred Blankemeijer, woordvoerder Feyenoord: ,,Iemand die uit de journalistiek komt is voor de communicatie altijd een persoon op de juiste plek. Eef Brouwers is grootgebracht in de sport, dus hij past prima bij Oranje.Hij schreef over Feyenoord voor het Nieuwsblad van het Noorden. Het was een kanjer van een journalist. Of hij de zaken zal afschermen zoals bij de RVD? Ik denk het niet. De voetballerij is wat anders dan de politiek. Ik denk niet dat de communicatie rond Oranje minder open zal zijn met hem. We moeten moed en vertrouwen houden.''

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International: ,,Het komt op mij heel ongeloofwaardig over. Op zo'n plek heb je een cowboy nodig die met de media en de voetballers door één deur kan. De KNVB vindt een man met status wel lekker natuurlijk. Brouwers is niet de aangewezen persoon om voetballers en de media dichter bij elkaar te brengen. Het is een man met een schat aan ervaring, maar hij is een sprekende pop van het koninklijk huis geworden. Die onderdanigheid vond ik een beetje gênant. Ik vrees dat de media het straks moeten doen met enkele quotes van zijne koninklijke hoogheid Edgar Davids. Voor die verwende voetballers is het prettig, want die willen wel de lusten maar niet de lasten, zoals communiceren met de media.''