de kantine

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: de kantine.

Pauline, Erna en Marijse uit havo 4 van het College Blaucapel in Utrecht hebben een bijzonder bijbaantje. Bijna dagelijks verkopen ze lekkernijen in de kantine van hun middelbare school. Elke pauze komen de leerlingen lolly's, suikerballen, chips of saucijzenbroodjes bij hen halen. Pauline: ``We zijn goede vriendinnen en het is belangrijk dat er gezellige mensen in de kantine verkopen.''

De kantine van College Blaucapel in Utrecht ziet er hip uit. De muren zijn door leerlingen en oud-leerlingen volgespoten met graffiti. Sommige zijn ware kunstwerkjes. Zo is één muur opgesierd met een figuur uit de tekenfilmserie Roadrunner.

Eigenlijk hoeven de drie meiden maar twee dagen in de week te werken in de kantine. Alledrie vinden ze het werk echter zó leuk dat ze vijf dagen per week in hun eigen winkeltje staan. Erna: ``Elke pauze is het weer een leuk zootje. Als één van ons knoeit, ligt iedereen dubbel.'' De drie havo-leerlingen krijgen 1 euro per pauze uitbetaald. Pauline: ``Het is niet veel, maar het is toch mooi meegenomen.''

Volgens het viertal is het broodje kipcorn het populairst onder de leerlingen. Maar ook snoep vindt gretig aftrek. Erna: ``Er is één zo'n gek die één keer per maand voor 5 euro snoep koopt en dan aan iedereen gaat uitdelen.'' Het is opvallend netjes in de kantine. Er zijn geen rondslingerende blikjes of snoeppapiertjes te bekennen. Dit komt doordat er 10 eurocent statiegeld op de blikjes zit. Als leerlingen hun blikje met schoolsticker inleveren, krijgen ze dat bedrag terug. Maar de meeste kiezen volgens Erna, Pauline en Marijse voor twee gekleurde suikerballen. Mark uit 6-vwo die vandaag met de drie meiden in de kantine werkt, weet nog dat hij in de brugklas blikjes opspaarde. Mark: ``Met drie vrienden verzamelde ik weken achter elkaar blikjes. Van het geld dat we daarvoor kregen, konden we dan weer een patatje kopen.''

Het viertal is te spreken over de kantine. Met uitzondering van één graffitischildering. Erna wijst naar een beschildering van een vrouw in een minirokje en een diep uitgesneden decolleté. ``Die is alleen leuk voor jongens.''

    • David Haakman