De fanfare rukt uit en een heel dorp gaat uit zijn dak

Arjan Erkel rijdt in een uitgewoonde Opel Kadett Westdorpe binnen en maakt even later in een voorwereldlijke Mercedes een triomftocht. Het lijkt Dagestan wel. En dat ligt aan de Kaspische Zee. Westdorpe ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is zo ongeveer het enige dat we van deze overspannen mediahype hebben opgestoken. Voor de rest worden we via de kranten, de radio en televisie al dagen onafgebroken lastiggevallen met zinloze gissingen over hoe onze Nationale Held is vrijgekomen. Overal in de wereld worden onophoudelijk mensen bij bomaanslagen, door landmijnen en mortiergranaten aan stukken gereten, Nederland heeft Arjan Erkel, die 18 kilo is afgevallen, maar wie geen haar is gekrenkt. Hij leeft nog, dus de fanfare rukt uit en een heel dorp gaat uit zijn dak. Was hij om zeep geholpen, dan hadden we door heel Nederland stille tochten, in plastic verpakte bloemen en honderdduizend waxinelichtjes gehad. Het wachten is op het boek en daarna de film. Vreselijk!

    • Jan Dirk de Block