Classic FM

Classic FM is uit de ether, maar viert het tienjarig bestaan met een box met de mooiste populaire muziek. Er valt wat te vieren, want Classic FM is nog wel te horen via de kabel en is nog steeds het best beluisterde klassieke radiostation. Classic FM triomfeert, ondanks de mislukte veiling van de radiofrequenties, die vorig jaar uitliep op een cultuurpolitiek drama.

De populaire klassieke muziek, het onuitroeibare fundament onder het serieuze muziekleven, ging ondergronds. Wie is er niet begonnen met het Air van Bach, Eine kleine Nachtmusik van Mozart, de Mondscheinsonate van Beethoven, Peer Gynt van Grieg, de walsen van Strauss en de polonaises van Chopin? Ik wel. Alleen de besten zijn hier goed genoeg, zoals Maria Callas, Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Maurizio Pollini, Maxim Vengerov en Mstislav Rostropowitsj. Victoria de los Angeles en Elisabeth Schwarzkopf zingen Rossini's Kattenduet: ,,Miauw! Miaauauauw!! Miauauauauauauw!!!''

(3 cd,

EMI 5858842 2)

*****