Chocolate pound cake

Noord-Amerikaanse pound cake kunt u vergelijken met de gewone Nederlandse boerencake en de Franse quatre quarts (vier vierden). De naam Pound cake verwijst net als de Franse naam naar het gewicht van de vier hoofdingrediënten van deze cake. Dat wilt zeggen dat er oorspronkelijk een pond bloem, een pond boter, een pond suiker en een pond eieren voor nodig waren. Dat leverde een cake van flinke omvang op, maar dat is te begrijpen als we bedenken dat de meeste gezinnen vroeger aanzienlijk groter waren dan die van tegenwoordig. Maar u hoeft niets te vrezen; ik heb de ingrediënten van deze chocolade pound cake aangepast, zodat het recept beter op de hedendaagse situatie aansluit. Verwarm de oven voor op 175° C. Vet een cakevorm van circa 21x11x7 centimeter licht in met boter en bestuif het geheel licht met bloem. Zet de cakevorm weg.

Zeef de cacao boven een kom met de bloem, het bakpoeder, het zout en de oploskoffie. Zet de kom weg. Doe de boter in een grote kom en klop romig met behulp van een elektrische handmixer. Draai de boter anders romig in een keukenmachine. Voeg al kloppend of bij draaiende motor geleidelijk de suiker in een dunne straal toe en klop 3 tot 4 minuten tot u een luchtig en romig mengsel hebt verkregen. Klop er de vanille-essence door. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging.

Voeg daarna al kloppend of bij draaiende motor het bloemmengsel om en om met de karnemelk toe. Houd af en toe even op met kloppen en draaien en schraap dan de wand van de kom schoon. Schep het beslag in de voorbereide vorm en zet 1 uur en 20 tot 30 minuten op een rooster in het midden van de oven, of tot een ingestoken satéstokje schoon uit de cake komt.

Laat de cake 20 tot 30 minuten in de vorm afkoelen voor u hem uit de vorm stort en op een rooster volledig laat afkoelen. U kunt deze cake in folie gewikkeld een aantal dagen op een koele, donkere plek bewaren, maar zo lang wilde ik niet wachten.

    • Kim Maclean