Belofte maakt meer schuld

Komen en gaan. Er is een tekort aan hoog opgeleide werknemers. En als ze uit het buitenland hier willen komen werken vallen ze ten prooi aan `juridische haarkloverij', volgens minister Brinkhorst van Economische Zaken. Er komt nu één loket, waar bedrijven en instellingen snel vergunningen kunnen aanvragen. Via een ander loket wordt de emigratie in Europa bevorderd. Van de belastingdienst mogen we weg, zonder een dure garantie dat we toekomstige aanslagen zullen betalen. Zekerheidsstelling is niet nodig, het nieuwe Europese vaderland int de achterstallige belasting en stuurt die door naar Nederland. Europa. Best belangrijk!

Het gloeivisje komt er niet in. Nog voordat de eerste genetisch gemanipuleerde gloeiende visjes vanuit de VS de Nederlandse aquaria hebben bereikt wil de Tweede Kamer het vangstquotum op nul zetten. Want als het visje mag is het ethische hek van de dam. Dan is er vrij baan voor koeien met reuzenuiers, varkens met mammoethammen en superzware zalmen.

OZB weg ermee! Ferme verkiezingstaal van VVD'er Zalm. Hij gaat nu echt het beloofde mes zetten in de gehate belasting. Ondanks de reserves van fractieleider Van Aartsen en de noodzakelijke bezuinigingen om het Nederlandse tekort onder de Europese norm te houden. Waar het geld vandaan moet komen zegt de minister nog niet te weten. Belofte maakt nog meer schuld.

Semi-ambtenaar. Dat kan Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine als beroep blijven opgeven bij zijn volgende sollicitatie. De PvdA wil ook geen privaat Schiphol. En daarmee is er een parlementaire meerderheid tegen verkoop van aandelen en beursgang van Schiphol. De overheid houdt een zorgplicht voor de nationale luchthaven. En het pensioen van haar roerganger.

De KLM wacht werkonderbrekingen. De top van de luchtvaartmaatschappij wordt goed betaald voor een correcte uitlevering van de nationale trots aan Air France. De extra bonussen zijn vakbonden en ondernemingsraad in het verkeerde keelgat geschoten. De reorganisatie treft velen zonder zwaanzinnige aanbiedingen als synergie- en loyaliteitsbonussen. Het interne prijsvechten is voor de KLM begonnen.

Verleden week waren het de energiebedrijven, die de kabels bij minister Brinkhorst moeten inleveren. Deze week eist hij meer invloed op de Nederlandse domeinnamen op internet. De minister is bezorgd over de souvereiniteit van het .nl-domein. Een mogelijk faillisement van de stichting, die de domeinen beheert, kan ernstige schade aan de economie toebrengen. Sites en e-mail kunnen dan niet gebruikt worden. Daarom wil hij, net als China en India, meer invloed.

Destaatwordtweerdebaas.nl

    • Cees Verschure