Ballet

Als je op ballet wilt krijg je een roze pakje. Dat weet je gewoon. En als je er dan opzit en je komt thuis dan speel je prinsesje met je vriendinnen. Want die zitten ook op ballet.

Dus kennen ze elkaar allemaal, de meisjes die vanmiddag na school naar de fotostudio komen. Geen jongens. Natuurlijk niet. ,,Jongens houden niet van ballet. Jongens houden van voetbal. Maar voetbal is druk. Ballet is rustig.''

Zo'n 600 meisjes tot 12 jaar zitten op ballet bij de SKVR in Rotterdam. Ze beginnen op kleuterdans. Dan kinderdans. En daarna, als ze een jaar of acht zijn, kiezen ze een stijl. Klassiek ballet. Moderne dans. Na hun twaalfde houden de meesten er weer mee op.

Het is leuk dat je een roze pakje krijgt voor ballet. En het is ook leuk dat je je ervoor mag opmaken. Bobbie (7): ,,Dit is mascara. Dat heeft mama erop gedaan.''

Maar het leukste van ballet is dat je kan swingen. En van die muziek krijg je dan cd's. Ballet School Vol.1 Children. Die hebben ze meegebracht.

Ballet is natuurlijk ook best moeilijk. Vooral als je klein bent. Fleur (5): ,,Ik kan al de kattesprong. Maar nog niet zo goed.''

Ook als je al wat groter bent trouwens. Jip (7): ,,Als je gelijk de juf na moet doen. Dat is moeilijk. Dan doet ze zo. En dat kan ik dan nog niet. Sommige kinderen vallen dan om. Maar ik val nooit om.''

Dus eigenlijk kunnen ze het allemaal goed. Eugelica (7): ,,Ik kan alles. De paardesprong kan ik ook. De kattesprong bedoel ik.'' Najoua (5): ,,Ik kan de kattesprong ook. Ik kan het goed.'' Bobbie (7): ,,De kattesprong is niet moeilijk. De koprol is moeilijk. Maar dat is met turnen.''

Bobbie zat al op ballet toen ze drie was. Maar nu is ze eraf. ,,Ik wou op turnen. Omdat je daar de radslag kan leren.'' Jip zit op allebei: ,,Ik doe ook atletiek. Maar ballet is moeilijker.''

Aan het einde van de fotosessie krijgen ze applaus van hun moeders. Daar moeten ze wel om lachen. Ze hebben trouwens ook nog een vraag: ,,Waarom komen we eigenlijk niet op de voorpagina van de krant?''

Dit is de negende aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Gretha Pama