Athene

Als de voortekenen niet bedriegen (en waarom zouden ze?) wordt de Rio-Antirio brug die het schiereiland Peleponnesus met het vasteland van Griekenland moet verbinden, net zo'n schitterend exemplaar als de brug die het vasteland met het schiereiland Evia in het noordoosten verbindt. Over de Rio-Antorio brug, met een lengte van 2,5 kilometer, wordt op 8 augustus de olympische vlam gedragen, vijf dagen voor het begin van de Spelen. Alles op z'n tijd, is het devies – en de inwoners van Athene mogen zich met dit devies gelukkig prijzen: je zult vier maanden voor aanvang van de Spelen al bedolven worden onder alle mogelijke (straat)reclame. Niets van dat alles: pas eind juli zal het aanzien van Athene drastisch veranderen wanneer 11.000 gigantische spandoeken het straatbeeld sieren ter gelegenheid van de Spelen. Ook worden enorme ballonnen bevestigd bij historische locaties en worden archeologische plaatsen verlicht. Het is er de Griekse organisatie Athoc alles aan gelegen het culturele aspect van de Spelen te benadrukken, meer dan de commerciële kant. Pikant detail: Athoc heeft een aanbod van Coca-Cola afgewimpeld om een steentje bij te dragen aan de olympische facelift van Athene. Het valt te hopen dat in de aanloop naar de Spelen ook anderen zich niet gek laten maken en trouw blijven aan het motto: de Spelen komen thuis. En thuis bepalen de bewoners hoe het toegaat, niet de honderdduizenden gasten die zestien dagen langskomen.

Dit is de laatste aflevering van een serie over de Zomerspelen, die van 13 t/m 29 augustus in Athene worden gehouden.

    • Anna Visser