Ajax wil spelers beveiligen, bodyguard Van der Vaart

Ajax overweegt zijn voetballers persoonlijke beveiliging te geven. ,,Als spelers dat willen, zullen we daar over nadenken'', zegt financieel directeur Jeroen Slop in een reactie op de supportersrellen van donderdagavond bij de wedstrijd Jong Ajax-Jong Feyenoord. Amsterdamse supporters bedreigden en mishandelden Rotterdamse spelers en trainers.

Slop: ,,Het kan niet zo zijn dat de verantwoordelijkheid van de club ophoudt op het moment dat de spelers de drempel van het stadion over zijn. Maar onze eerste prioriteit is het om het gevoel van veiligheid in het stadion terug te brengen bij de spelers.''

In zijn column in De Telegraaf schrijft aanvoerder Rafael van der Vaart vandaag: `Ik heb besloten een bodyguard in de armen te nemen. Ik ga niet meer alleen de straat op. Zelfs in mijn eigen huis voel ik me niet meer op mijn gemak. Er is een supergevaarlijke situatie ontstaan. Op mijn eigen website schijnen bedreigingen te zijn geuit. Ik lees het zelf niet. Dat zou me nog angstiger maken'.

Omdat Ajax bedreigingen van supporters (onder meer via internet) uiterst serieus neemt, wordt ook stadion de Arena extra beveiligd. Slop doelt daarbij op extra cameratoezicht, de inzet van bewakingspersoneel en honden. De spelersgroepen van zowel het eerste elftal als Jong Ajax trainden gisteren om veiligheidsredenen achter gesloten deuren.

Een woordvoerster van de politie in Amsterdam wil weinig kwijt over de beveiliging van Ajacieden. ,,Wij horen ook de geluiden over wraakacties van Feyenoord-aanhangers, daar zijn we alert op. Maar over de beveiliging van personen doen wij nooit uitspraken.''

Ajax weigert de schuld voor de supportersrellen op zich te nemen. ,,Als iemand de schuldige is, dan zijn het de supporters die dat hebben gedaan'', aldus Slop die namens Ajax het woord voerde. ,,Het is veel te gemakkelijk om achteraf te zeggen dat we niet voldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen'', zei Slop. ,,We hebben in een overleg met politie, gemeente en de KNVB besloten het zo te doen en daar staan we nog steeds achter. De schuldigen zijn de supporters. Het is een schande hoe zij zich gedragen hebben.''

De Amsterdamse clubleiding wil wedstrijden van Jong Ajax niet meer laten spelen op het onbeveiligde complex De Toekomst, waar de rellen zijn uitgebroken. Er wordt nog nagedacht over een andere plaats. Slop: ,,Naar aanleiding van wat donderdag is gebeurd, kunnen we vooruit kijken. En besluiten hoe we hier in de toekomst mee omgaan.''

Een aantal spelers van Feyenoord heeft gisteren bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. Manager Jan-Willem van Dop van algemene zaken wilde niet zeggen hoeveel en welke spelers naar de politie zijn gestapt. Ook de politie van Rotterdam kon daarover geen mededelingen doen.

Op de training van Feyenoord ontbrak gisteren de Chileen Acuña, die een hersenschudding heeft overgehouden aan het geweld van de Ajax-fans. Zijn ploeggenoten Robin van Persie, Danko Lazovic en Gerard de Nooijer trainden wel mee, howel ze een dag eerder in Amsterdam ook klappen hadden opgelopen.

Het competitieduel dat de B1-elftallen van Feyenoord en Ajax vandaag in Rotterdam zouden spelen, gaat niet door. Een woordvoerder van de KNVB bevestigde gisteren dat Ajax kenbaar heeft gemaakt niet naar Rotterdam af te reizen. Ook een vriendschappelijke wedstrijd tussen de D1-pupillen van beide clubs gaat niet door.

De afgelasting van het duel tussen de B1-teams heeft juridische gevolgen. ,,Die zaak gaat naar de aanklager van de KNVB omdat Ajax weigert te spelen'', aldus de woordvoerder van de KNVB. ,,De andere wedstrijd was een oefenwedstrijd en dat kunnen de clubs zelf beslissen.'' Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord had de KNVB gisteren nog verzocht de duels uit te stellen. ,,We gaan geen olie op het vuur gooien'', verklaarde hij zijn verzoek.

De nationale bekerfinale voor beloftenteams tussen Ajax en Feyenoord wordt mogelijk zonder publiek gespeeld. De KNVB besloot gisteren het overleg op te schorten over de organisatie van de eindstrijd, die op 17 mei in het stadion van Roda JC in Kerkrade zou worden afgewerkt.

De KNVB heeft met Ajax, Feyenoord en de Limburgse autoriteiten besloten een grondige analyse van de incidenten van donderdagavond af te wachten. De voetbalbond zegt een finale zonder publiek te overwegen.

Directeur Henk Kesler van de KNVB heeft gisteren boos gereageerd op de beschuldigende woorden van Feyenoord-preses Van den Herik aan het adres van de voetbalbond. De Rotterdamse voorzitter schreef gisteren op de website van de stadionclub dat zowel Ajax als de KNVB nalatig is geweest.

Kesler: ,,Van den Herik moet zich schamen voor deze uitlating. De betrokken clubs zijn samen met de lokale overheid verantwoordelijk voor de wedstrijdorganisatie. In gezamenlijk overleg worden de risico's ingeschat en op basis daarvan stelt de lokale overheid de voorwaarden vast waarop kan worden gespeeld. Alleen als een verzoek wordt ingediend, bemoeit de KNVB zich met de wedstrijdorganisatie.''