Zapatero blijft bij terugtrekken van troepen uit Irak

De socialistische leider José Luis Rodríguez Zapatero, die vandaag is benoemd tot de nieuwe premier van Spanje, heeft zijn eerdere toezegging bevestigd dat Spanje zijn troepen uit Irak terugtrekt. Alleen als de internationale bezettingsmacht vóór de 30ste juni onder commando van de Verenigde Naties of ,,een andere multinationale organisatie'' komt te staan, zal Spanje zijn troepen in Irak handhaven.

De socialisten, die de parlementsverkiezingen vorige maand wonnen, kregen gisteren en vandaag de steun van een meerderheid in het parlement. Zij werden daarbij gesteund door de communistische federatie Izquierda Unida, de nationalistisch-republikeinse partij ERC en de Canarische nationalisten. Zapatero lichtte gisteren in het parlement in zijn inaugurele rede de hoofdlijnen toe van het beleid dat zijn regering de komende vier jaar wil voeren.

De 43-jarige Zapatero herhaalde zijn verkiezingsbelofte om de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken. Hij wees hierbij onder meer op de zeer brede weerstand onder de bevolking tegen de Spaanse aanwezigheid in Irak. ,,We zullen Spanje weghalen van de foto op de Azoren'', aldus de nieuwe premier, die daarmee verwees naar de bijeenkomst van vorig jaar maart waar zijn voorganger Aznar samen met de Britse premier Blair en de Amerikaanse president Bush de inval in Irak bespraken. Zapatero zegde eveneens toe dat Spanje snel tot een Europese grondwet wil komen en toonde zich voorstander van toenadering tot Frankrijk en Duitsland binnen de Europese Unie.

Tot de beleidsvoornemens behoort ook ,,beperkte'' aanpassing van de Spaanse grondwet en de statuten waarin de autonomie van de regio's wordt gedefinieerd. De nieuwe regering wil hiermee de bevoegdheden van de regiobesturen verder uitbreiden. Hier is vooral van de zijde van de regio Catalonië (Barcelona) op aangedrongen.

Zapatero zegde eveneens toe dat hij radicaal zal breken met het omstreden project om water uit de rivier de Ebro over te hevelen naar de droge zuidelijke kustgebieden. Eerder was de financiering van dit project, een van de paradepaardjes van de conservatieve regering-Aznar, op losse schroeven komen te staan omdat Europese subsidies werden geweigerd vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu en de gebrekkige economische onderbouwing.

De nieuwe conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy verweet de nieuwe premier dat hij op veel beleidsterreinen geen duidelijk antwoord had. Ook is de nieuwe minderheidsregering volgens Rajoy instabiel, omdat zij voortdurend steun zal moeten zoeken in het parlement voor het bereiken van de noodzakelijke meerderheid.