VS: 20.000 man blijven langer in Irak

In antwoord op het toegenomen geweld in Irak blijven in totaal 20.000 Amerikaanse militairen drie maanden langer in het land dan het plan was.

Het gaat vooral om eenheden die met hun tanks en pantservoertuigen zijn toegerust voor zware gevechten te land. Het totale aantal Amerikaanse militairen in Irak bedraagt nu 137.000, een aantal dat volgens de oorspronkelijke regeringsplannen volgende maand tot 115.000 had zullen worden verminderd.

Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, Donald Rumsfeld, gisteren in Washington meegedeeld. Rumsfeld gaf tegenover verslaggevers in het Pentagon toe dat ,,ik zeker niet zou hebben verwacht dat we het aantal individuen zouden hebben verloren dat we de afgelopen week hebben verloren''. De maand april is nu al de dodelijkste van de oorlog in Irak voor de VS met 88 bij wapengeweld gedode Amerikaanse militairen.

Vandaag loopt het staakt-het-vuren af tussen Amerikaanse mariniers en sunnitische opstandelingen in de stad Falluja. Het bestand werd gisteren opnieuw verscheidene malen geschonden. Volgens een zegsman in een plaatselijk ziekenhuis werden vannacht bij botsingen zeker 15 Irakezen gedood en 20 gewond. Volgens zeer ruwe schattingen zijn in Falluja sinds het begin van het Amerikaanse offensief, tien dagen geleden, zeker 600 mensen gedood. Maar waarnemers houden er rekening mee dat het dodental veel hoger ligt. Minister Rumsfeld zei gisteren dat de toestand in Falluja ,,onder controle is''. Maar de voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Richard Myers, zei in Bagdad dat de bestandsonderhandelingen niet eindeloos kunnen doorgaan en dat verdere Amerikaanse militaire actie in Falluja noodzakelijk kan zijn. Poolse officieren die bevel voeren over de internationale troepenmacht in de regio Najaf, waarschuwden intussen tegen een Amerikaanse militaire interventie tegen de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in de heilige stad.

Na de moord op een van hun gijzelaars hebben de ontvoerders van vier Italianen gisteren volgens Italiaanse media gedreigd ,,elke 48 uur'' nog een gijzelaar te doden. De daders hebben de terugtrekking van het Italiaanse contingent uit Irak geëist, maar de Italiaanse regering heeft dat zonder meer van de hand gewezen. Twee van drie Japanse gijzelaars die gisteren na bemiddeling door sunnitische geestelijken werden vrijgelaten, zeiden dat ze in Irak willen blijven werken. Hun reactie irriteerde de Japanse politieke leiders, premier Koizumi voorop: ,,Hoe kunnen ze dat nu zeggen nadat zoveel regeringsfunctionarissen zo hard hebben gewerkt, zonder te eten of te slapen?'' aldus Koizumi. Er worden overigens nog twee Japanse burgers in Irak vermist. Gisteren werd bekend dat ook een Deense zakenman zoek is. Vanochtend kwam een Chinees vrij wiens vermissing niet was bekendgemaakt. In totaal zouden nog ongeveer 20 buitenlanders door Iraakse rebellengroepen worden vastgehouden.