Voorzitter van Numico krijgt 4 mln

Bestuursvoorzitter J. Bennink van voedingsbedrijf Numico zal over 2003 naar verwachting circa 4 miljoen euro verdienen. Hij is daarmee een van de best betaalde bestuurders van AEX-fondsen.

Bennink kreeg vorig jaar een basissalaris van 0,93 miljoen. Hij ontvangt naar verwachting 1,3 miljoen bonus in contanten en voor 1,7 miljoen euro opties die het recht geven om aandelen Numico te kopen.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Numico gisteren publiceerde. Bennink komt uit op deze bovengemiddelde bedragen doordat zijn beloning voor een belangrijk deel prestatiegerelateerd is. Vorig jaar werden veel doelstellingen gehaald. Op de beurs was Numico een uitblinker.

Onder leiding van Bennink is een geheel nieuwe raad van bestuur bij Numico aangetreden. Numico kwam in de problemen door overnames van vitaminebedrijven in Amerika. Inmiddels zijn deze bedrijven weer verkocht.

De vorig jaar vertrokken bestuurder P. van Wel van Numico weigert een lening terug te betalen die hij van het voedingsbedrijf kreeg. Van Wel leende 950.000 Amerikaanse dollar tegen 5 procent rente. Dat bedrag diende op 30 juni vorig jaar afgelost te worden, maar de voormalig bestuurder wil eerst een ander financieel conflict met Numico oplossen voordat hij tot terugbetaling overgaat.

Van Wel vertrok vorig jaar per 1 februari. Hij was in de Verenigde Staten gestationeerd en had daarom recht op 200.000 dollar `vastgoedvergoeding'. Volgens Numico is er een ,,juridische discussie'' ontstaan over andere bedragen waar Van Wel recht op meent te hebben, maar die door Numico worden betwist.

Van Wel kreeg vorig jaar geen vertrekpremie. Voormalig collega W. Oomens, die negen dagen na Van Wel gedwongen vertrok, kreeg dat wel. Oomens ontving een eenmalig bedrag van 1,26 miljoen.

Voormalig bestuurslid A. Eenink van Numico, die per 1 januari 2003 uit de raad van bestuur vertrok, heeft vorig jaar wel de salarissen en bonussen behouden die bij zijn vorrmalig bestuursfunctie hoorden. Numico sprak met Eenink af dat zijn arbeidscontract doorloopt tot zijn datum van pensionering, 26 mei 2004. Hij zal daarom ook volgend jaar nog een bonus ontvangen over 2003. Volgens een woordvoerder heeft Eenink vorig jaar nog belangrijke rol gespeeld bij het ontmantelen van de vitaminedivisie. Numico verwacht dat Eenink volgend jaar 455.045 euro ontvangt, 85 procent van zijn huidige basissalaris.