VN hekelen Cuba om arrestaties

Met een meerderheid van één stem hebben de 53 landen die vertegenwoordigd zijn in de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties de schending van fundamentele vrijheden in Cuba gisteren veroordeeld.

Na de stemming in Genève gingen voor- en tegenstanders van het communistische bewind in Cuba met elkaar op de vuist. Aan de stemming is een uitgebreide lobbycampagne van de aartsvijanden Verenigde Staten en Cuba vooraf gegaan.

In de aangenomen resolutie wordt Cuba expliciet veroordeeld wegens de arrestaties een jaar geleden van 75 dissidenten. De tot celstraffen van gemiddeld twintig jaar veroordeelde journalisten, schrijvers en politieke activisten zijn volgens het Cubaanse bewind huurlingen van de Verenigde Staten. De VN-commissie spreekt zich ook uit voor een dialoog met de oppositie. Cuba wordt opgeroepen om de VN-mensenrechtenvertegenwoordigster Christine Chanet toe te laten tot Cuba. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken liet in een reactie in Havana meteen weten dat Chanet niet welkom is op Cuba. Hij noemde de resolutie ,,belachelijk''.

De stemming heeft traditioneel veel verdeeldheid gebracht in Latijns-Amerika. Chili, Peru, Costa Rica, Guatemala en Mexico stemden voor de resolutie die was ingediend door Honduras. Brazilië, Paraguay en Argentinië onthielden zich van stemming.

Cuba kondigde na de stemming aan een resolutie in te zullen dienen waarin de Verenigde Staten worden veroordeeld wegens de onwettige detentie van de van terrorisme verdachte mannen die op de militaire basis in Guantánamo in Cuba vastzitten. De landen die voor de veroordeling van Cuba stemden zijn volgens de Cubaanse regering hielenlikkers en lakeien van de Verenigde Staten. Landen als Rusland, China, Saoedi-Arabië en Zimbabwe stemden tegen de resolutie van Honduras.

Aan de vooravond van de stemming heeft de Cubaanse regering een van de 75 dissidenten vrijgelaten. Het gaat om de 51-jarige mensenrechtenactivist Julio Antonio Valdés Guevara die in de gevangenis van Ciego de Avila een straf uitzat van twintig jaar cel. Hij heeft gezondheidsproblemen.

Een Amerikaane motie om te komen tot een VN-resolutie ter veroordeling van de mensenrechtensituatie in China heeft het gisteren bij de bijeenkomst van de mensrenrechtencommissie in Genève niet gehaald, ondanks steun van de Europese Unie. De Amerikaanse motie werd niet in stemming gebracht, omdat China eerder een voorstel tot `geen actie' indiende bij de commissie. Dat voorstel werd met 28 tegen 16 stemmen aangenomen.

Vorig jaar zag Amerika af van een motie, omdat de mensenrechten in 2002 verbeterd zouden zijn. Over 2003 ziet Amerika echter weer een toename in schendingen van de mensenrechten. Het gaat daarbij onder meer om buitengerechtelijke moorden, om martelingen en om de onderdrukking van religieuze en politieke groeperingen.

China stelt dat de motie alleen dient ter versterking van de positie van de Amerikaanse president George Bush kort voor de verkiezingen in november van dit jaar. ,,Word wakker en hou op met dromen. Je kunt China niet in de Verenigde Staten veranderen'', zo stelde de Chinese afgevaardigde Sha Zukang na afloop van de stemming.

De VN-commissie besloot wel tot het aanstellen van een speciale VN-onderzoeker om meer te weten te komen over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea.