Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Over de rol van Nederlandse banken in Italië en het financiële debacle van het Parmalat-concern. En de behandeling van jeugdige zedendelinquenten. Ned.2, 18.35-18.43u.

Nova. Onder meer een discussie tussen de CDA-ministers Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking en topinkomens in het bedrijfsleven. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Benny Hill. Portret van de in 1992 overleden Britse komiek Benny Hill. Gisteren door Henk van Gelder in tv-vooraf besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

De kracht van de macht. BBC-portret van Fidel Castro van Cuba, een grote man op een klein eiland. Canvas, 22.30-23.25u.

Factor: Het blijven toch je ouders. Drie kinderen van aan alcohol verslaafde of zwaar depressieve ouders vertellen over hun ervaringen en de wijze waarop ze overleven. In Nederland groeien 1,6 miljoen kinderen op in een gezin waarin een ouder psychische of alcoholproblemen heeft. Ned.1, 22.43-23.07u.

AMUSEMENT & SPORT

Tv-show. Gesprek met Geraldine en Oona Chaplin, dochter en kleindochter van de filmkomiek over Chaplins communistische sympathieën, veelwijverij en belastingontduiking. Verder de 86-jarige Johnny Hoes (maker van 5.000 liedjes) over o.a. Dostojevski en Tolstoj en het verlies van zijn vrouw en twee dochters. Ned.2, 21.33-22.30u.

Missie Kilimanjaro. In deze vierde aflevering reizen de kandidaten door Oeganda, van Jinja naar Kampala. Ned.1, 21.48-22.43u.

Studio sport. O.a. met oud-tafeltennisser Bettine Vriesekoop die judoka Deborah Gravenstijn ontmoet. Ned.2, 22.55-23.33u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn komiek André van Duin en prof. Johan van Leeuwen. Deze onderzocht de snelheid van de tong van de kameleon. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

.Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993, VS). Tweede speelfilm van de scenariste van When Harry Met Sally is een melodramatische komedie die een overtuigende hommage brengt aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs. Tom Hanks en Meg Ryan ontdekken tegen wil en dank dat ze voor elkaar bestemd zijn. Verhaaltje verwijst regelmatig naar klassieker An Affair to Remember (Leo McCarey, 1957). VRT, 21.35-23.19u.

Terminator 2: Judgement Day (James Cameron, 1991, VS). Peperduur vervolg op sciencefictionthriller drijft op weergaloze speciale effecten. Cyborg Arnold Schwarzenegger neemt het op tegen de geavanceerde T-1000, een grote plas kwik die iedere gedaante kan aannemen. Net5, 22.00-0.30u.

.La petite voleuse (Claude Miller, 1988, Fr.). Perfecte verfilming van nog door François Truffaut geschreven verhaal met Charlotte Gainsbourg als 16-jarig meisje dat niet wil deugen, maar dat volgens regisseur Miller de enige hoop biedt voor het met burgerlijke hypocrisie dichtgeslibde Frankrijk van na WO II. Canvas, 23.25-1.10u.

Félix et Lola (Patrice Leconte, 2001, Frankrijk). In tragische liefdes grossierende Leconte hanteert weinig woorden en des te meer betekenis suggererende blikken in nogal academische tragedie. Op een door eenzame zielen en beroepsvagebonden bevolkte kermis ontfermt bewegingloze exploitant van botsautootjes Philippe Torreton zich over even apathische als ondoorgrondelijke Charlotte Gainsbourg. Ned.3, 23.53-1.20u.

.Touch of Evil (Orson Welles, 1957, VS). Laatste Hollywoodfilm van Welles is een groteske thriller over een corrupte politiechef (Welles zelf) die het aan de stok krijgt met narcoticarechercheur Charlton Heston. Net5, 0.30-2.25u.

Office Space (Mike Judge, 1999, VS). Zie tv-vooraf. BBC1, 2.05-3.25u.

RADIO

Kunststof. Regisseur Joram Lürsen vertelt over zijn voetbalfilm In Oranje. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver en kunstenaar Armando in Amstelveen, o.a. besprekingen van de roman De Katalinstraat van de Hongaarse schrijfster Magda Szabo en de film Girl With A Pearl Earring. In het tweede uur saxofonist Julian `Cannonball' Adderley (1928-1975) en een gesprek met ontwerper en oud-directeur van de academie in Maastricht Jan van Toorn. 747AM, 21.02-23.00u.