SP wil ingeleverd vals geld laten vergoeden

In de strijd tegen het toenemend aantal valse eurobiljetten krijgen ondernemers en burgers sinds gisteren steun van de Socialistische Partij. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde in een debat met minster Zalm (Financiën) voor ingeleverd vals geld deels te vergoeden.

Volgens Van Bommel hebben vooral kleine ondernemers erg veel last van de valse biljetten. Het aantal valse eurobiljetten is in 2003 ten opzichte van 2002 zelfs verviervoudigd, van 7.000 in 2002 tot 26.000 in 2003. Het betreft vooral biljetten van 50 euro, maar ook regelmatig biljetten van 100 euro.

Van Bommel: ,,In de huidige situatie draait de onwetende ontvanger zelf geheel op voor de schade. Het is veel redelijker deze kosten eerlijker te verdelen door een deel van het ingeleverde geld te vergoeden. Niet alleen voorkomt dat leed bij onschuldige burgers en ondernemers, maar het is ook belangrijk voor het onderzoek naar de herkomst van het vals geld.''

Om de valsmunters op te sporen is het noodzakelijk dat de overheid de valse biljetten in handen krijgt, maar momenteel hebben de ontvangers van biljetten geen enkele stimulans om de biljetten in te leveren, meent de SP.

Zalm wees het voorstel van de SP'er af. ,,Dat zou uniek zijn in Europa'', aldus een woordvoerder. De Nederlandse Bank (DNB) kondigde enkele weken geleden aan in een publiciteitsoffensief aandacht te vragen voor de toegenomen hoeveelheid valse biljetten. Ook zal DNB een aantal apparaten testen waarmee winkeliers euro's op echtheid kunnen controleren en de resultaten van die tests op de website van de bank publiceren.