Prachtig ijsei

De beroemde twintigste-eeuwse Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi vond het ei de mooiste vorm die er is.

Veel van zijn beeldhouwwerken doen denken aan een ei, en hij heeft ook beelden gemaakt die helemaal de eivorm hebben. Zoals een groot marmeren ei, speciaal voor blinden. Om aan te raken. Zou hij ook wel eens een ei van ijs hebben gemaakt? Denk het niet, want hij had geen ijskast. Wij wel. Dus gaan wij dat voor hem doen. Om de juiste eivorm te krijgen gebruik je een gewoon kippenei. Eerst het ei uitblazen. Hoe doe je dat? Je prikt voorzichtig of je laat een ander voorzichtig iemand een gaatje prikken. Met de punt van een mesje. In de bovenkant van een schoongewassen, ongekookt ei. Aan de onderkant moet ook een gaatje komen, maar wel iets groter. Je blaast door het kleine gaatje. Als het goed is komt de inhoud van dat ei er dan aan de onderkant uit. Dat moet je opvangen in een kom. Later maak je daar een smakelijk roerei van. Nu het echte werk. Je dompelt het lege ei onder in een grote kom met water. De lucht die erin zit wordt dan vervangen door het water. Ei vol water eruit halen. Maar het water er niet uit laten lopen. Allebei de gaten dichtplakken met een ongebruikt stukje pleister.

Zeker een halve dag in het vriesvak laten. Daarna de schil van het ei stuk slaan en pellen. Koud karweitje, dat wel. Is het niet wonderlijk? Je hebt opeens een prachtig ijsei!

Als je meer eieren van ijs maakt kun je ze met water aan elkaar vast solderen. Wordt het een ijskoude eierboom.

Wat nog mooier is? Een ijsei gemaakt van gekleurde limonade. Als dat gelukt is doe je een ijsei van rode limonade in een glas koude gele limonade. Of andersom: geel in rood. Mooier dan mooi. Meteen proberen?

    • Philip Mechanicus